>

Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2012

Πλανήτης περιπλανιέται μόνος του στο διάστημα...

Ένας ασυνήθιστος πλανήτης, ο οποίος δεν βρίσκεται σε τροχιά γύρω από κάποιο μητρικό άστρο αλλά αντίθετα περιπλανιέται μόνος του στο διάστημα, εντοπίστηκε από Ευρωπαίους και Καναδούς αστρονόμους.

 Ο «ορφανός» πλανήτης, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 ετών φωτός από τη Γη και εκτιμάται ότι έχει μεγάλη μάζα σχεδόν πενταπλάσια του Δία, είναι ο πρώτος του είδους του που ανακαλύπτεται.
Ήδη από τη δεκαετία του '90 υπήρχαν εικασίες και αναφορές για παρόμοια ουράνια σώματα, αλλά οι αστρονόμοι δεν ήσαν σίγουροι αν όντως επρόκειτο για περιπλανώμενους πλανήτες ή για αποτυχημένα άστρα (καφέ νάνους). Αυτή τη φορά οι επιστήμονες πιστεύουν, ότι πράγματι βρήκαν ένα πλανήτη χωρίς ηλιακό σύστημα, ο οποίος βρίσκεται σχετικά κοντά σε μια κινούμενη ομάδα περίπου 30 νεαρών άστρων (AB Doradus), άρα πιστεύουν, ότι πρέπει να έχει κι αυτός την ίδια ηλικία, 50 έως 120 εκατ. ετών, ενώ η θερμοκρασία του εκτιμάται στους 500 βαθμούς Κελσίου περίπου.
Τέτοιοι «ορφανοί» πλανήτες, σύμφωνα με τις επιστημονικές εκτιμήσεις, προκύπτουν συνήθως όταν «εκτροχιάζονται» εξαιτίας εξωγενών βαρυτικών επιδράσεων και εκτινάσσονται έξω από το ηλιακό τους σύστημα.
Οι αστρονόμοι θεωρούν πιθανό, ότι τέτοιοι πλανήτες είναι πολύ συνηθισμένοι στο σύμπαν, απλώς δεν είναι εύκολο να παρατηρηθούν από τη Γη.
newsbomb
κάντε ένα "Like" και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας...! thrakisnews@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2011. The Best d news . All Rights Reserved.
Company Info | Contact Us | Επιστροφή στην κορυφή | Term of use | Widget | | Site map
dnews .Συμβαίνουν στην Ελλάδα και στον Κόσμο IN NEWS.... .