>

Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2012

«Αλλάξτε τα όλα»-πολίτες μπερδεμένοι και η κατάσταση ρευστή όσο ποτέ.

 Δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν την Κυριακή, των εταιρειών Marc και Rass, καταγράφουν το «τέλος εποχής» για το πολιτικό σύστημα της χώρας αλλά και για τα κόμματα καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών εμφανίζονται απογοητευμένοι από την πολιτική κατάσταση και προβλέπουν με τη νέα χρονιά αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού.
Στην έρευνα της Marc που παρουσιάστηκε στο Έθνος της Κυριακής οι πολίτες προβλέπουν αλλαγές στο πολιτικό σύστημα σε ποσοστό 81,4% ενώ περισσότεροι από τους μισούς-ποσοστό 54,5%- επιθυμούν τη δημιουργία νέων κομμάτων.
Απαιτούν αλλαγή σελίδας
Και οι δύο δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τους πολίτες μπερδεμένους και την κατάσταση ρευστή όσο ποτέ. Αναζητούν αλλαγή σελίδας στην ελληνική πολιτική σκηνή είτε με νέα κόμματα τα οποία θα βρίσκονται στον χώρο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είτε με νέα πρόσωπα στη διοίκηση και στην κυβέρνηση.
Στη δημοσκόπηση της Marc στο ερώτημα «βλέπετε τη δημιουργία νέων κομμάτων» οι πολίτες απαντούν:
25,2% βλέπουν νέα κόμματα στην Κεντροαριστερά
28,5% βλέπουν νέα κόμματα στο Κέντρο
14,7% βλέπουν νέα κόμματα στην Κεντροδεξιά
Νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση
Αυτό που φανερώνει την απαίτηση των πολιτών για αλλαγές είναι η προτίμηση των ερωτηθέντων σε καταξιωμένους επαγγελματίες (23,8%), τεχνοκράτες (20,1%) και ακαδημαϊκούς (20,5%), κατατάσσοντας στις τελευταίες θέσεις τους πολιτικούς.
Σε ό,τι αφορά στα κόμματα οι πολίτες αλλά και οι ψηφοφόροι της ΝΔ θέλουν στροφή της προς το Κέντρο, ενώ οι πολίτες και ειδικά οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από το κόμμα πιο ριζοσπαστικές απόψεις.
Καθολικό αίτημα των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ είναι η σύμπραξη του κόμματος με άλλες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.
Κόμμα διαμαρτυρίας
Οι ψηφοφόροι των Ανεξαρτήτων Ελλήνων προτρέπουν το κόμμα να παραμείνει στη θέση που έχει διαμορφώσει μέχρι σήμερα, ενώ σε ό,τι αφορά τη Χρυσή Αυγή, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων καθώς και ψηφοφόρων του κόμματος, την χαρακτηρίζει «κόμμα διαμαρτυρίας».
Ένας στους τρεις πολίτες εκπέμπει σήμα κινδύνου στη ΔΗΜΑΡ, καθώς υπάρχει η εκτίμηση ότι βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση.
Στην ερώτηση «ποια κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας» η σημερινή κυβέρνηση έχει το προβάδισμα με ποσοστό 29,4% ενώ το 49,3% των ερωτώμενων απάντησε καμία, ούτε η σημερινή, αλλά ούτε και μια με βασικό πόλο τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος πάντως κυριαρχεί στις μικρές ηλικίες από 18 έως 34 ετών.
Δεν βλέπουν ανάπτυξη
Στην ερώτηση αν θεωρούν αναγκαίο τον ανασχηματισμό οι πολίτες απαντούν αρνητικά με ποσοστό 60,8% ενώ επίσης αρνητική άποψη έχουν για το αν οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα στην ανάπτυξη (67,1%).
Περισσότερο απαισιόδοξη πάντως για το 2013 σε ό,τι αφορά τις πολιτικές εξελίξεις, εμφανίζεται η ηλικιακή κατηγορία των 35-54 ετών (71,2%) ενώ στο ίδιο αρνητικό κλίμα βρίσκονται τόσο οι νέοι 18-24 ετών (60,1%) όσο και οι μεγαλύτερες ηλικίες των 55 ετών και άνω (60,1%).
.iefimerida.
thrakisnews@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2011. The Best d news . All Rights Reserved.
Company Info | Contact Us | Επιστροφή στην κορυφή | Term of use | Widget | | Site map
dnews .Συμβαίνουν στην Ελλάδα και στον Κόσμο IN NEWS.... .