>

Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2012

Ο Μίκης και τα κοιτάσματα

 Παπαδόπουλος Παύλος
Ο Μίκης Θεοδωράκης έγραψε ένα άρθρο στο «Βήμα» της περασμένης Κυριακής με τίτλο «"Ή τώρα ή ποτέ" για τα ελληνικά κοιτάσματα». Ο μουσικοσυνθέτης, που με τις θέσεις, τη διαδρομή, την προσφορά και το παράδειγμα της ζωής του είναι, πέρα από καλλιτέχνης, και μια δεσπόζουσα πολιτική φυσιογνωμία, μπορεί από κάποιους να θεωρείται υπερβολικός, αλλά με την παρέμβασή του πρόσφερε πνοή και θάρρος σε όσους δεν θέλουν να ερμηνεύσουν την ελληνική κρίση ως «απόδειξη» ότι είμαστε χώρα ανίκανων και άχρηστων που αξίζει να κυβερνάται από ξένους με μεθόδους εξευτελιστικές και κίνητρα αδιαφανή. Το κύριο επιχείρημα του Μίκη Θεοδωράκη είναι ότι η Ελλάδα διαθέτει κοιτάσματα υδρογονανθράκων μεγάλης αξίας και ότι αυτό πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη έτσι ώστε να επιτευχθεί η ανάκτηση της εθνικής ανεξαρτησίας και η αποκατάσταση όρων που εξασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή.
Πολλοί αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας στρατηγικής, αλλά δεν είναι κατανοητό γιατί πρέπει να αγνοούμε το σκεπτικό ενός Θεοδωράκη προκειμένου να συνεχίζουμε να αποθεώνουμε «πολιτικές συνταγές» που οδήγησαν στη μεγαλύτερη κατάρρευση που έχει υποστεί η Ελλάδα σε διάστημα τριετίας. Αμφισβητεί κανείς ότι οπουδήποτε στον κόσμο εντοπίζονται έστω ίχνη για κοιτάσματα υδρογονανθράκων αμέσως αναπτύσσεται ένα σκληρό γεωπολιτικό παίγνιο; Οσοι αναγνωρίζουν ότι το μνημόνιο είναι ένας «ζωντανός οργανισμός» που μεταλλάσσεται διαρκώς δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι οι όροι εκμετάλλευσης του νέου εθνικού πλούτου θα προσδιοριστούν από τους δανειστές. Για όσους παραμένουν δύσπιστοι παραθέτουμε την «απόρρητη» εκτίμηση πολιτικού στελέχους που πέρυσι διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για το PSI. «Προς το παρόν οι υδρογονάνθρακες δεν συμπεριλαμβάνονται στον υπό τον έλεγχο της τρόικας κατάλογο των εθνικών περιουσιακών στοιχείων, αλλά κανείς δεν αμφιβάλλει ότι στο μέλλον θα συμπεριληφθούν».
Η νέα, τροποποιημένη, δανειακή σύμβαση μεγέθους 94 σελίδων που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή περιέχει την πρόβλεψη ότι η Ελλάδα «παραιτείται ανεπιφύλακτα από κάθε δικαίωμα ασυλίας» που μπορεί να έχει σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία της - στο μέτρο που αυτό δεν απαγορεύεται από αναγκαστικό νόμο. Ωστόσο, οι «αναγκαστικοί νόμοι», που πολλοί ισχυρίζονται ότι «θα προστατεύσουν» τον εθνικό πλούτο, όχι μόνο καταργούνται με την ίδια ευκολία με την οποία θεσπίζονται, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση θα παρακαμφθούν ακόμα κι αν κάποτε υπάρξουν. Η τρόικα δεν θα σπεύσει να «κατασχέσει» το Αιγαίο. Με τη δαμόκλειο σπάθη μιας επόμενης «δόσης» θα μεθοδεύσει την «αξιοποίηση» των δικαιωμάτων στα κοιτάσματα με τον ίδιο τρόπο που απαιτεί σήμερα τον τεμαχισμό και την πώληση της ΔΕΗ. Το συμπέρασμα είναι ότι η Ελλάδα διαθέτει και πλούτο και δυνατότητες. Δεν διαθέτει την πολιτική που θα της εξασφαλίσει ισοτιμία με τους εταίρους της, πάντοτε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεξάρτησης, και γι' αυτό πρέπει, πράγματι, «ή τώρα ή ποτέ», να βρει αυτή την πολιτική και να την εφαρμόσει.  

 http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=488985
thrakisnews@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2011. The Best d news . All Rights Reserved.
Company Info | Contact Us | Επιστροφή στην κορυφή | Term of use | Widget | | Site map
dnews .Συμβαίνουν στην Ελλάδα και στον Κόσμο IN NEWS.... .