>

Κυριακή, 13 Ιανουαρίου 2013

Οι αντάρτες της ισλαμικής οργάνωσης κατάφεραν να αιφνιδιάσουν τους Γάλλους καταδρομείς..

Νέες διαστάσεις αποκτά η χθεσινή επιχείρηση φιάσκο όπως εξελίχθηκε  των γαλλικών ειδικών δυνάμεων για την απελευθέρωση ενός Γάλλου ομήρου στη Σομαλία ο οποίος κρατείτο από άνδρες της ισλαμικής οργάνωσης Αl-Shabab οποία μάχεται τις κυβερνητικές δυνάμεις.
Αυτό γιατί λίγο έλλειψε να επαναληφθεί αυτό που υπέστησαν οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις στο Μογκαντίσου το 1993 όπου είχαν σκοτωθεί 18 Αμερικανοί στρατιώτες και τραυματιστεί τουλάχιστον 80 κατά τη διάρκεια μεταφοράς ειδικών δυνάμεων με ελικόπτερα.
 Όπως έγινε γνωστό στη χθεσινή επιδρομή (αργά το βράδυ της Παρασκευής ξημερώματα Σαββάτου) κατά την οποία σκοτώθηκαν δύο Γάλλοι στρατιωτικοί και ένας όμηρος ο ένας εκ των στρατιωτικών ήταν πιλότος.
Όπως διευκρινίστηκε αργότερα  ο νεκρός ήταν πιλότος σε ελικόπτερο EC 725 Caracal – πιθανότατα ο συγκυβερνήτης- τέσσερα εκ των οποίων χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά των γαλλικών  ειδικών δυνάμεων στην πόλη  Bula Mare 80 περίπου χιλιόμετρα νότια από την πρωτεύουσα Μογκαντίσου όπου εξελίχθηκε η επιχείρηση απελευθέρωσης,.  
Πρόκειται για τη δεύτερη απώλεια  Γάλλου πιλότου μέσα σε λίγα 24ωρα. Η πρώτη απώλεια ήρθε όταν επιθετικά ελικόπτερα SA-342 Gazele εξοπλισμένα με Α/Τ βλήματα HOT και πυροβόλα των 20 χλστ. τα οποία μετείχαν σε επιχειρήσεις εναντίον ισλαμιστών ανταρτών στο Μαλί προσπάθησαν να καταστρέψουν φάλαγγα οχημάτων. Σύμφωνα με τις γαλλικές πηγές τα Gazele κατέστρεψαν τέσσερα οχήματα των ισλαμιστών ανταρτών. Οι ακριβείς συνθήκες πάντως του θανάτου του συγκεκριμένου πιλότου παραμένουν αδιευκρίνιστες.
Αρχικά οι πληροφορίες ανέφεραν πως επρόκειτο για επιθετικό ελικόπτερο Eurocopter Tiger EC 665 και μάλιστα ότι αυτό είχε καταρριφθεί, αλλά χωρίς να είναι αδύνατο, είναι πιο δύσκολο να βληθεί ο πιλότος του συγκεκριμένου ελικοπτέρου καθώς προστατεύεται από ισχυρή θωράκιση. Αντίθετα οι χειριστές του Gazele είναι πολύ πιο εκτεθειμένοι και δεν έχουν τη θωράκιση που διαθέτουν τα Tiger.
Πάντως ακόμη και έτσι προκαλεί ερωτήματα ο θάνατος του Γάλλου πιλότου καθώς τα ελικόπτερα σε τέτοιες αποστολές δρουν από απόσταση και χωρίς να εισέρχονται στον αντιαεροπορικό κλοιό των όποιων όπλων των ανταρτών. Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως το γαλλικό υπουργείο Άμυνας θέλησε επίτηδες να «θολώσει» τα νερά αποσπώντας την προσοχή από την επιχείρηση στη Σομαλία για την οποία οι πληροφορίες έρχονται με το σταγονόμετρο.
Οι αντάρτες της ισλαμικής οργάνωσης κατάφεραν να αιφνιδιάσουν τους Γάλλους καταδρομείς τη στιγμή που προσγειώθηκαν τα ελικόπτερα κοντά στο σημείο της επιδρομής με πυκνά πυρά με αποτέλεσμα ένα εκ των ελικοπτέρων να βληθεί στο πιλοτήριο και ένα άλλο στην καμπίνα και από εκεί και πέρα να επικρατήσει πλήρης πανικός.
Οι άνδρες της ομάδας του συγκεκριμένου ελικοπτέρου δεν αποβιβάστηκαν το ελικόπτερο απογειώθηκε εσπευσμένα για να μεταφέρει τον τραυματία σε νοσοκομείο όπου δυστυχώς εξέπνευσε.
Ο δεύτερος νεκρός ήταν μέλος των Γάλλων καταδρομέων ο οποίος επέβαινε σε άλλο ελικόπτερο το οποίο εβλήθη και αυτό ενώ κατά άλλες πηγές πολυβολητής. Οι Γάλλοι απάντησαν με πυρά από τις ομάδες των υπολοίπων δύο ελικοπτέρων που κατάφεραν να αποβιβαστούν αλλά υπό το φόβο –και έχοντας αιφνιδιαστεί πλήρως από τους Σομαλούς αντάρτες- απογειώθηκαν και αυτά αμέσως.
Μαζικά πυρά καταστολής έβαλλαν και τα πληρώματα των ελικοπτέρων με τα δύο πολυβόλα των 7,62 χλστ. τοποθετημένα σε έστορα στις δύο πλευρές του ελικοπτέρου.
Σύμφωνα με τους Γάλλους οι ειδικές δυνάμεις κατάφεραν να σκοτώσουν τουλάχιστον 17 μέλη της ισλαμικής οργάνωσης, η τελευταία όμως από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι δεν είχε καθόλου απώλειες!
C-17 Globemaster στέλνει η Βρετανία σε βοήθεια των Γάλλων
Στο  μεταξύ αυξάνεται η διεθνής εμπλοκή στο Μάλι, με τη Βρετανία αυτή τη φορά να ανακοινώνει ότι θα συνδράμει τη Γαλλία στις επιχειρήσεις εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών.
Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού  David Cameron «Ο πρωθυπουργός  συμφώνησε η Βρετανία να παράσχει επιμελητειακή  υποστήριξη στις γαλλικές δυνάμεις προσφέροντας μεταφορικά αεροσκάφη για τη γρήγορη μεταφορά στρατευμάτων και υλικού στο Μάλι».
Στην ίδια ανακοίνωση διευκρινίζεται πάντως πως η Βρετανία δεν πρόκειται να στείλει μάχιμα τμήματα στη χώρα αυτή της δυτικής Αφρικής. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το γραφείο του David Cameron η Βρετανία πρόκειται να αποστείλει σε πρώτη φάση δύο μεταφορικά αεροσκάφη C-17 Globemaster.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


thrakisnews@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2011. The Best d news . All Rights Reserved.
Company Info | Contact Us | Επιστροφή στην κορυφή | Term of use | Widget | | Site map
dnews .Συμβαίνουν στην Ελλάδα και στον Κόσμο IN NEWS.... .