>

Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου 2013

Α.Μεσόγειο :ΣΤΗΝΕΤΑΙ ΣΚΗΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟΥ

 Πάνω από 100 μαχητικά αεροσκάφη θα συμμετάσχουν προσεχώς σε νέα άσκηση της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ (IAF), η οποία για πρώτη φορά θα διεξαχθεί με τη συμμεχτοχή συμμαχικών χωρών από το ΝΑΤΟ και ενδεχομένως άλλες γειτονικές χώρες της περιοχής.
Πρόκειται για εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική, καθώς κάτι ανάλογο δεν έχει συμβεί στο παρελθόν, προμηνύοντας εξελίξεις που σχετίζονται τόσο με τη συνεχίζόμενη κρίση στη γειτονική Συρία, όσο και με διατυπωμένες απειλές των Ισραηλινών που έχουν δηλώσει οτι θα πλήξουν εγκαταστάσεις του συριακού Στρατού - ιδίως όσες εμπλέκονται με χημικά όπλα.
Η διεξαγωγή μικτών αεροπορικών επιχειρήσεων είναι - ως γνωστόν - άγνωστη λέξη για τους ισραηλινούς, οι οποίοι ανέκαθεν βασίζονταν σε αυτόνομη δράση της IAF, προκειμένου να αντιμετωπίσουν απειλές που σχετίζονταν με την Εθνική τους Ασφάλεια.
Η περίπλοκη κατάσταση που διαμορφώνεται στη Συρία με την παρέμβαση της Μόσχας - αλλα κυρίως της Τεχεράνης - ίσως να οδηγήσουν στην πιθανότητα διεθνούς παρέμβασης για την επίλυση της κρίσης, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι αντιρήσεις των δύο αυτών χωρών που έχουν ρητά διατυπώσει οτι δεν θα ανεχτούν μονομερείς ενέργειες και στρατιωτική παρέμβαση. Ιδίως από το Ισραήλ.
Το Ιράν επίσης έχει απειλήσει σε αντίποινα σε περίπτωση βομβαρδισμού στόχων μέσα στο έδαφος της Συρίας από την IAF, γεγονός που εγγείρει τον κινδυνο μιας γενικότερης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει σε ποιο σημείο μπορεί να φτάσουν.
Τι θα συνέβαινε όμως σε περίπτωση που το Ισραήλ δεν αποφάσιζε να επέμβει από μόνο του αλλά στο πλαίσιο μιας πολυεθνικής επιχείρησης όπως στη Λιβύη και το Αφγανιστάν;
Όπως ανέφερε τηλεοπτικό σταθμός στο Ισραήλ, μαχητικά αεροσκάφη από διάφορες αεροπορικές δυνάμεις, αναμένεται να μεταβούν στη χώρα στο προσεχές διάστημα για να λάβουν μέρος στην άσκηση με την ονομασία "Blue Plug,". Σημειώνεται οτι οι χώρες που συμμετέχουν στην άσκηση δεν έγιναν γνωστές και χαρακτηρίζεται προς το παρόν ως "απόρρητη πληροφορία".
Κατά τη διάρκεια της άσκησης, η οποία περιγράφεται ως η μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση που έχει ποτέ πραγματοποιηθεί στο Ισραήλ, μαχητικά αεροσκάφη θα διεξαχθούν εικονικές αερομαχίες, αποστολές κρούσης με μεγάλους σχηματισμούς (COMMAO) καθώς και ρίψη πυροχμαχικών σε πεδία βολης .
Ενεργό ρόλο στην άσκηση θα έχει η Μοίρα απεικόνισης "Agressor" της IAF. η οποία προσομοιάζει αεροπορικές απειλές που προέρχονται από γειτονικές - στο Ισραήλ - αραβικές χώρες. 
Ο Διοικητής της Μοίρας με το βαθμό Επισμηναγού (στην IAF δεν αποκαλύπτονται στοιχεία ιπταμένων κατά παγια τακτική) ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής: "Εμείς δεν βασιζόμαστε στην διεξαγωγή επιχειρήσεων με άλλες συμμαχικές χώρες. Πιστεύω όμως ότι, αν χρειαστούμε  τη συνεργασία τους, μέσω αυτής της άσκησης θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε την δημιουργία μιας "κοινής γλώσσας" για τη διεξαγωγή μικτών πολυεθνικών επιχειρήσεων».
Η δήλωση αυτή φανερώνει οτι το ενδεχόμενο διεξαγωγής πολυεθνικών αεροπορικών επιχειρήσεων ΄στη Συρία είναι ένα σενάριο που εξετάζεται σοβαρά από τα επιτελεία του ΝΑΤΟ και του Ισραήλ, ενώ διόλου τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, η είδηση οτι η Ρωσία ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη άσκηση ναυτικών της δυνάμεων στην Α.Μεσόγειο από την εποχή του ψυχρού πολέμου.
Η ρωσική άσκηση θα γίνει με τη συμμετοχή πλοίων απο τους Στόλους του ρωσικού Ναυτικού που βρίσκονται ενεπτυγμένοι σε Β. Ατλαντικό, Μαύρη Θάλλασα, Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό!
Σημειώνεται οτι τα τελευταία χρόνια Μοίρες μαχητικών της  ισραηλινής Αεροπορίας έχουν λάβει μέρος σε ασκήσεις στην Ιταλία, Ρουμανία,  Βουλγαρία,  Κύπρο και  Ελλάδα, καθώς και στην Μέση Ανατολή και στα Bαλκάνια.
"Δεκάδες αεροπλάνα από διαφορετικές χώρες θα πετάξουν  εδώ ... θα είναι μία από τις πιο ποιοτικές ασκήσεις που διεξάγονται στον κόσμο", δήλωσε ένας άλλος αξιωματικός του Ισραήλ ο οποίος είναι ένας από τους επόπτες της άσκησης.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr                  

thrakisnews@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2011. The Best d news . All Rights Reserved.
Company Info | Contact Us | Επιστροφή στην κορυφή | Term of use | Widget | | Site map
dnews .Συμβαίνουν στην Ελλάδα και στον Κόσμο IN NEWS.... .