>

Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013

«Βόμβα» σε παραλία της Καβάλας

 Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΝΤΗ

Με τον κίνδυνο μεγάλου ατυχήματος, εκτεταμένης ρύπανσης και καταστροφής απειλείται μία από τις μεγαλύτερες παραλίες της Καβάλας εξαιτίας μιας άνευ προηγουμένου προχειρότητας στη λειτουργία και την προστασία ενός παλαιού αγωγού φυσικού αερίου. 

Κατασκευασμένος στις αρχές της δεκαετίας του 1980 αλλά ξεχασμένος στην κυριολεξία για περισσότερο από 15 χρόνια, λόγω εξάντλησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της περιοχής, ο αγωγός διασχίζει κατά μήκος το σύνολο των 3 χιλιομέτρων της παραλίας της Νέας Καρβάλης. Πριν από περίπου δύο χρόνια, εξαιτίας του φαινομένου της διάβρωσης των ακτών που παρατηρείται σε αρκετά παραθαλάσσια σημεία της Ελλάδας, η αμμουδιά υποχώρησε και ο αγωγός βγήκε στην επιφάνεια σε αρκετά σημεία της παραλίας. Πλέον, οι σωληνώσεις είναι πλήρως εκτεθειμένες στο περιβάλλον και έχουν μετατραπεί στο μόνιμο «αξιοθέατο» μιας παραλίας, την οποία επισκέπτονται χιλιάδες λουόμενοι κάθε καλοκαίρι. 

Κίνδυνος ατυχήματος

Οι κάτοικοι και οι φορείς της Νέας Καρβάλης είναι ανάστατοι καθώς, εντελώς τυχαία, μόλις πριν από λίγους μήνες ενημερώθηκαν ότι ο αγωγός εξακολουθεί να είναι ενεργός, μεταφέροντας εκατοντάδες κιλά φυσικού αερίου σε μηνιαία βάση, καθώς έχει πλέον συνδεθεί με αγωγό της ΔΕΠΑ. 

Πρόσφατα, ειδικοί πραγματογνώμονες του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας, έπειτα από αυτοψία στο σημείο, στην έκθεση που συνέταξαν ανέφεραν με σαφήνεια ότι o εκτεθειμένος αγωγός αποτελεί «κατ’ ελάχιστο δυνητική πηγή ατυχήματος». Σαν να μην έφτανε η απειλή φθοράς στον αγωγό, που θα προκαλούσε την καταστροφή στην παραλία, η πραγματογνωμοσύνη του ΤΕΕ κατέδειξε πως οι αστοχίες στις εργασίες προστασίας που έχουν γίνει μέχρι στιγμής έχουν επιφέρει τεράστια ζημιά στον αιγιαλό της Νέας Καρβάλης. Σε μήκος περίπου 150 μέτρων, όπου οι σωληνώσεις ήταν πλήρως εκτεθειμένες στο κύμα της θάλασσας, οι διαχειριστές του επέλεξαν -εντελώς αυθαίρετα- να τοποθετήσουν σιδερένια στηρίγματα που σκούριασαν σε λίγο χρονικό διάστημα και συρματοκιβώτια, που είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν μπορούν να προστατεύσουν τον αγωγό από τη φθορά που μπορεί να προκαλέσει ο κυματισμός της θάλασσας. 

«Μετά την παύση της λειτουργίας της βιομηχανίας λιπασμάτων, θεωρούσαμε ότι ο αγωγός είναι ανενεργός. Κατά τύχη μάθαμε ότι εξακολουθεί να μεταφέρει φυσικό αέριο, καθώς προσπαθήσαμε να κάνουμε μια δενδροφύτευση και οι διαχειριστές του αγωγού μάς είπαν ότι οι ρίζες των δένδρων ενδέχεται να προκαλέσουν πρόβλημα», λέει ο Ηλίας Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Θαλάσσης Περιβάλλοντος και Ακτών Νέας Καρβάλης, προσθέτοντας πως δίπλα στα δεκάδες μέτρα του ακάλυπτου αγωγού γίνονται αθλοπαιδιές μαθητών, υπάρχει οργανωμένη κατασκήνωση, αλλά και σημεία από τα οποία διέρχονται τους καλοκαιρινούς μήνες οχήματα του δήμου και των λουόμενων. 

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένας τέτοιος αγωγός δεν συμβαδίζει με τέτοιες δραστηριότητες αναψυχής. Η διαχείριση εγκαταστάσεων φυσικού αερίου απαιτεί τεχνογνωσία και αρκετές προδιαγραφές ασφαλείας, ώστε να μπορεί να λειτουργεί δίχως να εγκυμονεί κινδύνους», αναφέρει ο Αριστοτέλης Αλεξόπουλος, καθηγητής Επιστημών της Θάλασσας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, επισημαίνοντας πως η απειλή της καταστροφής από μία διαρροή είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτή. «Είναι αυτονόητο ότι σωληνώσεις που μεταφέρουν φυσικό αέριο δεν μπορούν να είναι εκτεθειμένες στο κύμα της θάλασσας και προσβάσιμες από τόσο πολύ κόσμο. Μια ενδεχόμενη διαρροή από οποιαδήποτε μικρότερη ή μεγαλύτερη φθορά μπορεί να προκαλέσει έκρηξη και, συνεπώς, μεγάλη ζημιά στην περιοχή. Είναι κρίμα από τη στιγμή που η χώρα έχει ανάγκη τη λειτουργία τέτοιων εγκαταστάσεων, να υπάρχει τέτοια προχειρότητα που κρύβει κινδύνους για το περιβάλλον και τους κατοίκους της περιοχής».


real.
thrakisnews@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2011. The Best d news . All Rights Reserved.
Company Info | Contact Us | Επιστροφή στην κορυφή | Term of use | Widget | | Site map
dnews .Συμβαίνουν στην Ελλάδα και στον Κόσμο IN NEWS.... .