>

Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2013

Από την Αλεξανδρούπολη, στην κορυφή του κόσμου!

Ο διεθνούς φήμης Αλεξανδρουπολίτης καθηγητής Επιχειρησιακής Έρευνας στο περίφημο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης ( MIT ), Δημήτρης Μπερτσιμάς εξελέγη ομόφωνα ο πρώτος Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης στο αρχαιότερο ΑΕΙ της χώρας, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο διάσημος Έλληνας καθηγητής, που έχει γεννηθεί στην Αλεξανδρούπολη πριν από 50 χρόνια και ζει μόνιμα στις ΗΠΑ από τα 22 του χρόνια, κατέχει την έδρα της Επιχειρησιακής Έρευνας στη Sloan School of Management του ΜΙΤ, ενός από τα μεγαλύτερα, σημαντικότερα και πλέον φημισμένα πανεπιστήμια και κέντρα βασικής και τεχνολογικής έρευνας παγκοσμίως.

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Καθημερινή» εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν να αποδεχθεί τη θέση στο Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών: «Έχω μεγάλη αγωνία για την πατρίδα και τους νέους ανθρώπους και θα ήθελα να προσφέρω στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι αυτήν τη στιγμή η χώρα χρειάζεται ώθηση για ένα νέο ξεκίνημα. Και ο χώρος των πανεπιστημίων είναι ένα βασικό πεδίο για την αλλαγή κατεύθυνσης μιας χώρας».

«Οι Έλληνες πανεπιστημιακοί και οι φοιτητές είναι ικανοί, έξυπνοι και το έργο των ελληνικών ιδρυμάτων αναγνωρίζεται διεθνώς. Η οικονομική κρίση και το υπάρχον σύστημα τους στερεί την ελπίδα για το μέλλον. Πάνω σε αυτό οφείλουμε να εργαστούμε. Θα πρέπει να εστιάσουμε στην αξιοκρατία, να ενισχυθεί η αριστεία, είναι νομίζω υποχρέωση του πανεπιστημίου να προετοιμάζει τους φοιτητές του να βρουν καλές θέσεις εργασίας. Αυτό σήμερα δεν συμβαίνει όπως θα έπρεπε.», πρόσθεσε.

Θεωρεί ότι η βελτίωση της εκπαίδευσης των Eλλήνων φοιτητών και η δημιουργία συνθηκών που να τους οδηγεί σε θέσεις εργασίας που να ανταποκρίνονται στις σπουδές που έχουν κάνει, είναι καίριο ζήτημα.

«Πιστεύω ότι όλοι μας έχουμε την υποχρέωση να δώσουμε κατεύθυνση και ελπίδα στους νέους ανθρώπους των πανεπιστημίων μας. Τα τελευταία περίπου 30 χρόνια της ζωής μου στην Αμερική, ως φοιτητής και καθηγητής στο MIT, έχω εκτεθεί σε μια κουλτούρα ποιότητας, δημιουργικότητας, προόδου και αξιοκρατίας, όπου οι καλύτερες ιδέες κερδίζουν και όχι ποιος τις είχε. Η ελπίδα μου είναι - και αυτός είναι ο λόγος που συμμετέχω σε αυτή την προσπάθεια - ότι αυτή την κουλτούρα θα μπορέσουμε να τη φέρουμε στα ελληνικά πανεπιστήμια και παραπέρα, στην ελληνική κοινωνία. Στα χρόνια που βρίσκομαι στην Αμερική έχω ξεκινήσει αρκετές εταιρείες στον χώρο του λογισμικού (software) που άρχισαν από την έρευνά μου στο MIT και οδήγησαν σε καλύτερες λύσεις για σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία, αλλά και στη δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας. Αυτή την εμπειρία θα ήθελα να έφερνα στα δικά μας πανεπιστήμια» τόνισε σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Το Βήμα» και πρόσθεσε:

«Θεωρώ ότι είναι υποχρέωσή μας να δείξουμε έναν διαφορετικό δρόμο στους νέους ανθρώπους της χώρας μας και να δημιουργήσουμε οικονομικές συνθήκες τέτοιες που οι νέοι άνθρωποι να μπορούν να βρουν καλές θέσεις εργασίας».
Πηγή: gnomionline.grthrakisnews@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2011. The Best d news . All Rights Reserved.
Company Info | Contact Us | Επιστροφή στην κορυφή | Term of use | Widget | | Site map
dnews .Συμβαίνουν στην Ελλάδα και στον Κόσμο IN NEWS.... .