>

Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2013

Βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή: όλα είναι ήρεμα στη Σεούλ


Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε μια νέα πυρηνική δοκιμή. Ο κόσμος ετοιμάζεται να πάρει αντίμετρα, ενώ στη Σεούλ, εν τω μεταξύ, όλα είναι ήρεμα: οι Νοτιοκορεάτες δεν βλέπουν στη νέα βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή καμιά απειλή για τον εαυτό τους.

Προς το παρόν η μόνη αρνητική επίπτωση της βορειοκορεατικής πυρηνικής δοκιμής στάθηκε η προσωρινή διαρκείας μισής ώρας, υποβάθμιση του βασικότερου νοτιοκορεατικού δείκτη KOSPI Composite Index κατά 10 σχεδόν βαθμίδες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πιο δραματική πτώση του δείκτη αποφεύχθηκε επειδή η αγορά είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για την προετοιμαζόμενη δοκιμή. Στους κατοίκους δε της Σεούλ, που βρίσκεται μόλις 40 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα, η βορειοκορεατική δοκιμή δεν προκάλεσε καμιά εντύπωση. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του γνωστού μελετητή της Κορέας, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Σεούλ, Κουνμίνγκ Αντρέι Λανκόφ:
- Η ατμόσφαιρα στη Σεούλ είναι η ίδια όπως ήταν μετά την πρώτη και τη δεύτερη πυρηνική δοκιμή είτε μετά τις εκτοξεύσεις πυραύλων - ήρεμη. Όλα αυτά τα πυραυλικά και πυρηνικά ζητήματα ενδιαφέρουν πολύ λίγους στη Σεούλ. Εδώ, επικρατεί η πεποίθηση, μάλιστα, πολύ δικαιολογημένη, ότι όλες αυτές οι χειρονομίες προορίζονται πρώτ’ απ’ όλα για τις ΗΠΑ, και όχι για τη Νότια Κορέα. Για αυτό τον λόγο, στη Νότια Κορέα δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος φόβος ούτε μπροστά στη Βόρεια Κορέα, ούτε και μπροστά στα πυρηνικά της όπλα. Η Σεούλ ζει μια δική της κανονική ζωή. Μερικές ώρες μετά την έκρηξη, ήμουν στο χώρο ενός Πανεπιστημίου της Σεούλ, όπου μιλούσαν για οτιδήποτε άλλο – για τις εξετάσεις, τα ραντεβού, τον αθλητισμό- ενώ δεν μιλούσαν καθόλου για τις βορειοκορεατικές ατομικές βόμβες. Σε επίσημο επίπεδο αυτό θα καταδικαστεί με αρκετά έντονο τρόπο, αλλά δεν αντιλαμβάνονται εκεί αυτό το ζήτημα ως κάποιο οξύ πρόβλημα, που αφορά όλους και τον καθένα. Η δοκιμή αυτή, όπως και οι προηγούμενες, δεν θα επιδεινώσει τη στάση των Νοτιοκορεατών απέναντι στη Βόρεια Κορέα.
Η απάντηση δε της διεθνούς κοινότητας στην βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή είναι προβλέψιμα έντονα αρνητική. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τις ενέργειες της Πιονγιάνγκ και δήλωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα αντιδράσει ανάλογα στις ενέργειες της Πιονγιάνγκ. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, τα πυρηνικά και τα πυραυλικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας αποτελούν απειλή για όλο τον κόσμο. Οι ενέργειες της Πιονγιάνγκ καταδικάστηκαν κατηγορηματικά από τη Μόσχα, το Λονδίνο, το Πεκίνο, το Τόκιο και τη Σεούλ.
Υπό αυτές τις συνθήκες, ζωτική σημασία για τη Βόρεια Κορέα έχει η θέση της Κίνας. Την Τρίτη (12 Φεβρουαρίου) ο Κινέζος διπλωμάτης στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα διεξάγοντας τις νέες πυρηνικές δοκιμές αγνόησε την «αυστηρή προειδοποίηση» της Κίνας ότι θα έχουν ολέθριες συνέπειες για την Πιονγιάνγκ . Σύμφωνα με τον αντιπρόσωπο της Κίνας, τώρα η Κίνα, η Ρωσία και οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα καταλήξουν πολύ γρήγορα σε συμφωνία για τη σκλήρυνση της θέσης απέναντι στη Βόρεια Κορέα. «΄Ο,τι έχει κάνει σήμερα η Βόρεια Κορέα αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τους Κινέζους»,- τόνισε ο αντιπρόσωπος της Κίνας στον ΟΗΕ.
thrakisnews@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2011. The Best d news . All Rights Reserved.
Company Info | Contact Us | Επιστροφή στην κορυφή | Term of use | Widget | | Site map
dnews .Συμβαίνουν στην Ελλάδα και στον Κόσμο IN NEWS.... .