>

Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2013

Το ΔΝΤ άνοιξε επίτηδες το θέμα του λάθους...


Το λάθος που παραδέχτηκε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με τη συνταγή λιτότητας για την Ελλάδα επανέφερε χθες στη συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών (Ecofin) ο Γιάννης Στουρνάρας. Προετοιμάζει έτσι το έδαφος για το παζάρι που θα αρχίσει η Αθήνα με την Τρόικα, με στόχο να μειωθεί το ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 19%.

Ο υπουργός Οικονομικών έθεσε για πρώτη φορά το θέμα του λάθους του ΔΝΤ στο Eurogroup της Δευτέρας. Η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως αυτή διατυπώθηκε από τον επίτροπο Ολι Ρεν δεν ήταν ενθαρρυντική. Ο κ. Ρεν εκτίμησε ότι δεν υπάρχει θέμα λάθους που πρέπει να διορθωθεί και υπερασπίστηκε το πρόγραμμα λιτότητας λέγοντας ότι αυτό πρέπει να εφαρμοστεί ως έχει.

«Αν αυτό πιστεύετε τότε να βγει η Τρόικα από κοινού και να κάνει δηλώσεις δημοσίως» ήταν η απάντηση του Γιάννη Στουρνάρα, σύμφωνα με τα Νέα.

Από την πλευρά της η Κριστίν Λαγκάρντ δεν έχει τοποθετηθεί για το ζήτημα και τηρεί σιγήν ιχθύος.

Κυβέρνηση: Βήματα προσεκτικά, όχι μαξιμαλιστικοί στόχοι

Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να κινηθεί προσεκτικά και συντηρητικά. Δεν θέλει να δώσει την εντύπωση ότι επιδιώκει ανατροπή του Μνημονίου ή ότι θέτει στόχους που δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί από την Τρόικα. Μετά όμως την παραδοχή του λάθους εκ μέρους του ΔΝΤ η κυβέρνηση θέλει να επαναδιαπραγματευθεί κάποια μέτρα του Μνημονίου τα οποία δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα.

Αναθεώρηση φόρου στα καύσιμα

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θα επιδιώξει να μειώσει τον ΦΠΑ στο 19% στην εστίαση και υπάρχουν σκέψεις στο οικονομικό επιτελείο να ζητήσει από την Τρόικα και την αναθεώρηση του φόρου στα καύσιμα, καθώς θεωρούν ότι η υπέρμετρη φορολόγησή τους έχει οδηγήσει στη μείωση της κατανάλωσης και σε μείωση των εσόδων για το κράτος.

Σκέψεις υπάρχουν επίσης στο οικονομικό επιτελείο να ζητήσει από την Τρόικα να γίνει νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων προς το Δημόσιο.

Πολιτικό ζήτημα το «λάθος» του ΔΝΤ

Το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, μετά την αναγνώριση του λάθους εκ μέρους του ΔΝΤ βάζει φωτιά και στο πολιτικό σκηνικό. Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε ήδη επίκαιρη ερώτηση στον Πρωθυπουργό για το πώς σχεδιάζει η κυβέρνηση να αξιοποιήσει τη δημόσια παραδοχή του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κοινοτικών παραγόντων οι αντιδράσεις των ευρωπαίων είναι αρνητικές σε οποιαδήποτε αλλαγή του ελληνικού προγράμματος παρά την παραδοχή του λάθους εκ μέρους του ΔΝΤ. Είναι ενδεικτική η αντίδραση του επιτρόπου Ολι Ρεν ο οποίος αντέδρασε στο ενδεχόμενο να ανοίξει ξανά ζήτημα αλλαγών η Ελλάδα.

Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι το ΔΝΤ άνοιξε επίτηδες το θέμα του λάθους προκειμένου να πιέσει τους Ευρωπαίους για ένα νέο γενναίο κούρεμα του ελληνικού χρέους, ενδεχόμενο το οποίο, προς το παρόν, βρίσκει απρόθυμους τους ευρωπαίους εταίρους.


iefimerida.
thrakisnews@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2011. The Best d news . All Rights Reserved.
Company Info | Contact Us | Επιστροφή στην κορυφή | Term of use | Widget | | Site map
dnews .Συμβαίνουν στην Ελλάδα και στον Κόσμο IN NEWS.... .