>

Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2013

Ο ΔΟΚΤΩΡ ΓΙΩΡΓΟΣ Μαθήματα - παθήματα...

 Η προηγούμενη «επιχείρηση», στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, δεν στέφθηκε με επιτυχία, καθώς δημιουργήθηκαν πολλές αντιδράσεις, ακόμα και ανάμεσα στην πανεπιστημιακή κοινότητα.
Παρουσιάζοντας τις γνωστές του θέσεις για την ελληνική και ευρωπαϊκή κρίση, χωρίς να δώσει απαντήσεις στα μύρια ερωτήματα που έχουν οι Ελληνες πολίτες και διανθίζοντας την ομιλία του με χιούμορ, όπως κάνουν όλοι οι Αμερικανοί πριν ξεκινήσουν τις διαλέξεις τους, ο κ. Παπανδρέου -όπως πράττει πάντα το τελευταίο διάστημα- παρουσίασε και πάλι τη δική του «πραγματικότητα».
Απέφυγε ξανά να δώσει μια πειστική απάντηση για την απόφασή του να μην πάρει μέτρα όταν πληροφορήθηκε το μέγεθος της κρίσης, όπως και τους λόγους για τους οποίους οδήγησε τη χώρα στο ΔΝΤ και στον σκληρό μηχανισμό της ΕΕ.
Αν και επιχείρησε να μετατρέψει το Πανεπιστήμιο Κολούμπια σε «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για τον τρόπο που αντιμετώπισε την ελληνική κρίση χρέους, στον διάλογο με τους φοιτητές παραδέχτηκε ότι όλοι τα κάν
Αν και επιχείρησε να μετατρέψει το Πανεπιστήμιο Κολούμπια σε «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για τον τρόπο που αντιμετώπισε την ελληνική κρίση χρέους, στον διάλογο με τους φοιτητές παραδέχτηκε ότι όλοι τα κάναμε μαντάρα κάποια στιγμή (we all have screwed up)
Τον κ. Παπανδρέου παρουσίασε ο Ρόμπερτ Λίμπερμαν, που θα είναι ο επόμενος πρύτανης του περίφημου School of International and Public Affairs (SIPA) του Κολούμπια, από το οποίο έχουν αποφοιτήσει άνδρες και γυναίκες που στη συνέχεια διέπρεψαν στην αμερικανική και την παγκόσμια πολιτική σκηνή.
Η ομιλία του δόθηκε στο πλαίσιο του «Gabriel Silver Memorial Lecture», που διοργανώνει το SIPA για πρώην και νυν αξιωματούχους κυβερνήσεων, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Κουβέντα και χαμόγελα
Φοιτητές που παρακολούθησαν την ομιλία του κ. Παπανδρέου τον περιγράφουν «ειλικρινά χαρούμενο που βρισκόταν στο πανεπιστήμιο και ενώπιον φιλικού κοινού». Στη δεξίωση που δόθηκε προς τιμήν του μετά την ομιλία, ο πρώην πρωθυπουργός παρέμεινε μέχρι το τέλος και μίλησε με όλους όσοι επιθυμούσαν να του υποβάλουν ερωτήσεις και να συζητήσουν μαζί του.
Η εμφάνιση Παπανδρέου στο Κολούμπια την περασμένη Τετάρτη. Στο κοινό πολλοί ξένοι φοιτητές με ενθουσιασμό για την έλευσή του στο πανεπιστημιακό ίδρυμα της Νέας Υόρκης και λίγοι... επιθετικοί Ελληνες π
Η εμφάνιση Παπανδρέου στο Κολούμπια την περασμένη Τετάρτη. Στο κοινό πολλοί ξένοι φοιτητές με ενθουσιασμό για την έλευσή του στο πανεπιστημιακό ίδρυμα της Νέας Υόρκης και λίγοι... επιθετικοί Ελληνες που σπουδάζουν στη μεγαλούπολη των ΗΠΑ.
Οι συνομιλητές του ήταν κυρίως νέοι, φοιτητές στη Νέα Υόρκη, αλλά και μεγαλύτεροι σε ηλικία, στην πλειονότητά τους Αμερικανοί. Προκάλεσε εντύπωση το ότι ήταν πολύ υπομονετικός, συνέχεια χαμογελαστός και πολύ ευγενής, χαρακτηριστικά που βοηθούν σίγουρα στις δημόσιες σχέσεις αλλά όχι στη σωτηρία χωρών.
Το βασικό θέμα συζήτησης μεταξύ κυρίως των ελληνικής καταγωγής μελών του ακροατηρίου ήταν εάν ο κ. Παπανδρέου έχει μετανιώσει ή όχι για τις αποφάσεις που έλαβε και οδήγησαν τον ελληνικό λαό στη φτώχεια και την εξαθλίωση.
Την ώρα που μιλούσε ο Γιώργος Παπανδρέου στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια εμφανίστηκε το σκίτσο για τη διπλωματία των πολιτών  με αναφορές του πρώην πρωθυπουργού στον αείμνηστο φίλο του Ισμαήλ Τζεμ και στην
Την ώρα που μιλούσε ο Γιώργος Παπανδρέου στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια εμφανίστηκε το σκίτσο για τη διπλωματία των πολιτών με αναφορές του πρώην πρωθυπουργού στον αείμνηστο φίλο του Ισμαήλ Τζεμ και στην κόρη του που βρίσκεται τώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Οσοι άκουσαν τον πρώην πρωθυπουργό δεν νομίζουν πως υπάρχει η λέξη μετάνοια στο λεξιλόγιό του. Μίλησε για τις επιτυχίες της κυβέρνησής του, οι οποίες -όπως είπε- αναιρέθηκαν από τις επόμενες κυβερνήσεις.
«Από αυτή την άποψη» είπε στο «Εθνος της Κυριακής» φοιτήτρια του Κολούμπια «δεν έδειξε να αναγνωρίζει ότι έχει κάνει λάθη. Η μόνη στιγμή που φάνηκε κάτι αντίστοιχο, και χωρίς την αίσθηση της μετάνοιας, ήταν όταν ρωτήθηκε από Ελληνα φοιτητή γιατί δεν αποδέχεται κανείς, ούτε ο ίδιος, ότι έχουν κάνει λάθη».
Το Κολούμπια παραχώρησε στον Γιώργο Παπανδρέου διαμέρισμα στο κτίριο της φωτογραφίας
Το Κολούμπια παραχώρησε στον Γιώργο Παπανδρέου διαμέρισμα στο κτίριο της φωτογραφίας
Ο φοιτητής χρησιμοποίησε τη φράση «we screwed up», που στα πολύ απλά... ελληνικά σημαίνει ότι «τα κάναμε μαντάρα». Ο κ. Παπανδρέου απάντησε: «We all have screwed up at one point or another» («όλοι τα κάναμε μαντάρα κάποια στιγμή»).
Η ίδια φοιτήτρια ανέφερε στο «Εθνος της Κυριακής» ότι «το πρόβλημά μου ήταν αυτή η προσπάθειά του, την οποία εισέπραξα στη διάρκεια της εκδήλωσης, να μην αναλάβει καμία ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα».
Από την άλλη, ήταν πολύ ενδιαφέρον ότι ο κ. Παπανδρέου αποφάσισε να απαντήσει σε ερωτήσεις που πιθανότατα θα αρνούνταν να λάβει σε ένα φόρουμ που θα γινόταν π.χ. στην Ελλάδα, αναφορικά με την πολιτική δυναστεία, την ανισότητα μεταξύ των πολιτικών στελεχών και του λαού τον οποίο κυβερνούν. Η ερώτηση του Ελληνα φοιτητή ήταν συγκεκριμένη και έδινε την ευκαιρία στον κ. Παπανδρέου να εκστομίσει ένα έστω και μικρό «mea culpa», τουλάχιστον για το γεγονός ότι ως μέλος δυναστείας με τρεις πρωθυπουργούς έχει ευθύνη για την κατάσταση. Η ερώτηση του φοιτητή καλύφθηκε από χειροκροτήματα, διότι περιλάμβανε όλα όσα θα επιθυμούσαν να ρωτήσουν οι Ελληνες πολίτες τον κ. Παπανδρέου εάν είχαν την τύχη να τον συναντήσουν.
Αυτό βεβαίως που εντυπωσιάζει επίσης είναι ότι ο πρώην πρωθυπουργός ομιλεί σε επιλεγμένα ακροατήρια στο εξωτερικό, ενώ δεν τολμά να παραστεί σε μια παρόμοια εκδήλωση στην Ελλάδα. Και στο Χάρβαρντ το περασμένο εξάμηνο, και στο Κολούμπια, ο κ. Παπανδρέου δρα σε ένα «προστατευόμενο» περιβάλλον, που του επιτρέπει να λέει ό,τι θέλει χωρίς αντίλογο...
Δεξίωση με ακριβό κρασί
Στο κοινό υπήρχαν οι εξής κατηγορίες ανθρώπων: Πολλοί φοιτητές από πολλές χώρες του κόσμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι επικρατεί μεγάλος ενθουσιασμός για την έλευσή του στο Κολούμπια από τους μη ελληνικής καταγωγής φοιτητές. Αντίθετα, οι Ελληνες φοιτητές τον αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό και μερικοί δείχνουν τη δυσαρέσκειά τους για την παρουσία του στο πανεπιστήμιο.
Καθηγητές από το SIPA αλλά και από άλλες σχολές του πανεπιστημίου.
Ακαδημαϊκοί από διάφορους τομείς, μάλιστα έκανε ειδική αναφορά στον νομπελίστα Στίγκλιτζ, τον οποίο παρουσίασε ως καλό του φίλο. Αρκετοί Ελληνες φοιτητές από το Κολούμπια και άλλα πανεπιστήμια της Νέας Υόρκης.
Ηταν μια πολύ καλά οργανωμένη εκδήλωση, που συνοδεύτηκε από δεξίωση στην οποία κυριάρχησαν το καλό φαγητό και τα ακριβά κρασιά. Είναι χαρακτηριστική η κουβέντα μιας φοιτήτριας στο «Εθνος της Κυριακής», η οποία μας είπε «πως συγκριτικά με άλλες εκδηλώσεις στο Κολούμπια, αυτή είχε και καλό φαγητό, και ακριβά ποτά, και μεγάλες ποσότητες».
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ethnos.
thrakisnews@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2011. The Best d news . All Rights Reserved.
Company Info | Contact Us | Επιστροφή στην κορυφή | Term of use | Widget | | Site map
dnews .Συμβαίνουν στην Ελλάδα και στον Κόσμο IN NEWS.... .