>

Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου 2013

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Τι είναι και πώς θεραπεύονται

 Οι διατροφικές διαταραχές, ανήκουν στην ομάδα των ψυχικών διαταραχών και σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η νευρογενής ανορεξία όσο και η βουλιμία.
Πρόκειται για διαταραχές στη λήψη τροφής και συγκεκριμένα, στην ανορεξία το άτομο τρέφεται ελάχιστα, ενώ στη βουλιμία το άτομο διέρχεται διαστήματα κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων τροφής.
Στη βουλιμία δεν ελέγχουμε τον εαυτό μας στη διατροφή, και μετά λόγω τύψεων προσπαθούμε να διορθώσουμε το λάθος μας με διάφορους τρόπους βλαβερούς για την υγεία του όπως προκλητός εμετός ή διαιτητικά φάρμακα.
Οι ασθενείς με διαταραχές θρέψης είναι κυρίως γυναίκες κατά την περίοδο της εφηβείας,σε ένα ποσοστό 80%.
Υπολογίζεται ότι το 3% των γυναικών στην εφηβεία θα εμφανίσει σε άλλοτε άλλο βαθμό κάποια από τις παραπάνω διαταραχές.
Και στις δυο περιπτώσεις το άτομο έχει υπερβολική ανησυχία για την εμφάνιση του και το βάρος του.
Στη νευρογενή ανορεξία, το άτομο αντιμετωπίζει την τροφή με φόβο και ακολουθεί περίεργες συμπεριφορές κατά το γεύμα για παράδειγμα τρώει με πολύ μικρές μπουκιές ή μασά κάθε μπουκιά συγκεκριμένες φορές.
Εμφανίζουν αδυναμία, μυϊκά άλγη, δυσκοιλιότητα, ξηρό δέρμα, διαταραχές στην έμμηνο ρύση και ατροφία μαστών.
Στη βουλιμία υπάρχουν εξάρσεις και υφέσεις. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για την αναγνώριση ενός βουλιμικού ατόμου πέρα από την αύξηση και τη μείωση του βάρους του.
Επίσης, μπορεί να προκληθούν προβλήματα υγείας από την πρόκληση εμετών ή τη χρήση καθαρτικών, δηλαδή από τους τρόπους που χρησιμοποιεί για να αποβάλλει το φαγητό που κατανάλωσε.
Το μεγάλο πρόβλημα στη νευρογενή ανορεξία είναι ό,τι οι άρρωστοι θεωρούν τον εαυτό τους απόλυτα φυσιολογικό και αρνούνται να πάνε στο γιατρό.
Αν ζητήσουν ιατρική βοήθεια, το 50% των περιπτώσεων θεραπεύεται απολύτως, το 30% βελτιώνεται σημαντικά, αλλά σε ένα 20% δεν παρατηρούνται ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα.
Η θεραπεία των ατόμων αυτών έχει δύο σκέλη:
-Την υποστήριξη των σωματικών λειτουργιών τους, με χορήγηση βιταμινών, υγρών και όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών
-Την ψυχολογική θεραπεία με ψυχοθεραπεία αλλα και πιθανή φαρμακευτική αγωγή.
radar.
thrakisnews@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2011. The Best d news . All Rights Reserved.
Company Info | Contact Us | Επιστροφή στην κορυφή | Term of use | Widget | | Site map
dnews .Συμβαίνουν στην Ελλάδα και στον Κόσμο IN NEWS.... .