>

Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου 2013

ΞΕΚΙΝΑ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΣΤΑ ΛΙΜΕΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΘΑΣΟΥ

 Ένα εξαιρετικής αναπτυξιακής σημασίας έργο τουριστικής υποδομής που αναβαθμίζει τόσο τη Θάσο όσο και ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, συμβασιοποιήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2013 και άμεσα εγκαθίσταται η εργολαβία κατασκευής του.
Πρόκειται για το έργο «Καταφύγιο Τουριστικών σκαφών στο λιμένα Λιμεναρίων Θάσου». Πρόκειται για έργο χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, συνολικού προϋπολογισμού 7.100.000 ευρώ  ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» του Υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας  και χρόνο αποπεράτωσης τους 36 μήνες.

Περιγραφή  συνολικής παρέμβασης
Το Τουριστικό Καταφύγιο δυναμικότητος 70 σκαφών που προβλέπεται να κατασκευαστεί, σε επέκταση του υφιστάμενου λιμένα Λιμεναρίων Θάσου, περιλαμβάνει τα εξής χαρακτηριστικά:
  1. Δημιουργία δύο κρηπιδωμάτων συνολικού μήκους 280μ, για την πρόσδεση των ελλιμενιζομένων τουριστικών σκαφών.
  2. Επέκταση με φυσικούς ογκολίθους του υφιστάμενου προσήνεμου μόλου κατά 240μ. και επέκταση του υφιστάμενου υπήνεμου μόλου με φ.ο. κατά 150μ. με στόχο την ασφάλεια και την ηρεμία της νεοδημιουργούμενης λιμενολεκάνης.
  3. Δημιουργία χερσαίου χώρου συνολικής επιφανείας 5.700 Μ2 και κατασκευή κτηρίου Διοίκησης και Υγιεινής για την εξυπηρέτηση των αναγκών του καταφυγίου.
  4. Κατασκευή Ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων πλήρους εξυπηρετήσεως των ελλιμενιζομένων τουριστικών σκαφών.
Η ολοκληρωμένη μελέτη περιλαμβάνει ταυτόχρονη κατασκευή δύο παράλληλων στην ακτή βραχιόνων – κυματοθραυστών για την προστασία από την διάβρωση της παραλίας δυτικά του υπήνεμου μόλου του Τουριστικού Καταφυγίου, όπως δηλαδή προβλέπεται από την ακτομηχανική μελέτη και τη μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Επειδή η κατασκευή τους δεν μπορούσε να περιληφθεί στο φυσικό αντικείμενο της πρότασης για ένταξη του κυρίως έργου του Καταφυγίου Τουριστικών Σκαφών στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, αποφασίστηκε ότι ο φορέας που αναλαμβάνει την δέσμευση για την κατασκευή τους να είναι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Σκοπιμότητα του έργου
Οι δραστηριότητες που απαιτούν τη δημιουργία- επέκταση του λιμανιού των Λιμεναρίων Θάσου, είναι κύρια δύο: Η ερασιτεχνική - επαγγελματική αλιεία (μικρή- μέση) αλλά και η εξυπηρέτηση τουριστικών σκαφών.
Η αλιεία εξυπηρετείται σήμερα από τις υφιστάμενες λιμενικές υποδομές στο μυχό του όρμου των Λιμεναρίων. Οι προβλεπόμενες νέες εγκαταστάσεις θα εξυπηρετήσουν κυρίως την τουριστική δραστηριότητα και θα αποτελέσουν πρώτο σταθμό ελλιμενισμού των επισκεπτών δια θαλάσσης της περιοχής της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.
Η αλίμενη περιοχή του νότιου ημικύκλιου των ακτών του νησιού της Θάσου αποτελεί ένα πρόσθετο λόγο σκοπιμότητας στη δημιουργία του λιμανιού, την δημιουργία δυνατότητας καταφυγής και προστασίας για τα πλωτά μέσα της περιοχής αυτής, λόγος που επιτείνεται αν ληφθεί υπόψη ότι οι ακτές αυτές είναι το πλησιέστερα προς το Βορρά σημείο για όλη τη λεκάνη του βόρειου Αιγαίου.

Ο Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης δήλωσε πως «την εποχή της κρίσης εμείς έχουμε χρέος να απαντήσουμε με συστηματική και κυρίως αποτελεσματική δουλειά. Το καταφύγιο τουριστικών σκαφών στα Λιμενάρια της Θάσου τοποθετεί την Περιφέρεια μας στον παγκόσμιο χάρτη τουρισμού υψηλού επιπέδου. Σε λίγους μήνες θα είναι έτοιμο. Ευχαριστώ όλους όσους δουλεύοντας αθόρυβα δημιουργούν τις προϋποθέσεις της επόμενης μέρας για την Περιφέρεια και τους κατοίκους της».

Από το Γραφείο Τύπου
της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης

thrakisnews@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2011. The Best d news . All Rights Reserved.
Company Info | Contact Us | Επιστροφή στην κορυφή | Term of use | Widget | | Site map
dnews .Συμβαίνουν στην Ελλάδα και στον Κόσμο IN NEWS.... .