>

Τρίτη, 5 Μαρτίου 2013

5 Μαρτίου 1933 Γερμανία το ναζιστικό κόμμα εξασφάλισε το 45% των ψήφων.

Στις 5 Μαρτίου του 1933 στις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία το ναζιστικό κόμμα της χώρας κατόρθωσε να εξασφαλίσει το 45% των ψήφων. Ήταν ακριβώς η αφετηρία, η οποία στη συνέχεια επέτρεψε στον Αδόλφο Χίτλερ να αλλάξει σημαντικά την πορεία της παγκόσμιας ιστορίας.

Σήμερα το πολιτικό τοπίο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι παρόμοιο με την κατάσταση που επικρατούσε πριν από 80 χρόνια.
Στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα δεξιά κόμματα επιδεικνύουν υψηλά αποτελέσματα. Η ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας Μαρίν Λε Πεν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών πήρε το 18% των ψήφων. Στη Μ. Βρετανία το Κόμμα Ανεξαρτησίας στις τοπικές εκλογές κέρδισε κατά μέσον όρο το 14%. Οι Έλληνες στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές έδωσαν το 7% των ψήφων στο ακροδεξιό κόμμα «Χρυσή Αυγή».
Ο πολιτικός συσχετισμός στις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στις πρώην Δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης, ορισμένοι ειδικοί ήδη τις συγκρίνουν με τη «Δημοκρατία της Βαϊμάρης». Προς το παρόν τα δεξιά κόμματα δεν έχουν πλειοψηφία στα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια, όμως μπορούν να σχηματίσουν συνασπισμούς και δικές τους κοινοβουλευτικές ομάδες. Και αυτό, όπως και πριν 80 χρόνια, συμβαίνει στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης.
Τα τελευταία χρόνια σε τέτοιες χώρες, όπως η Γαλλία, η Φινλανδία, η Αυστρία, η Ελλάδα, τα δεξιά και ακροδεξιά κόμματα έχουν πραγματοποιήσει κολοσσιαίο άλμα. Σήμερα τα υποστηρίζει ποσοστό 10 έως 20% του πληθυσμού ανάλογα με τη συγκεκριμένη χώρα. Αυτοί οι εκλογείς στην πλειονότητά τους είναι νεαροί άνθρωποι και το πιό δραστήριο μέρος της κοινωνίας, λέει ο πολιτικός αναλυτής Ντμίτρι Αμπζάλοφ:
- Σε σημαντικό βαθμό αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής των «δύο μέτρων και δύο σταθμών» στα ζητήματα της στάσης έναντι του φασισμού. Εξαιτίας αυτού, π.χ., στην Ουκρανία και στις χώρες της Βαλτικής έχουν διευρυνθεί σημαντικά οι δυνατότητες περάσματος ενός τέτοιου κόμματος στη Βουλή, πράγμα το οποίο ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς πριν 5 ή 10 χρόνια.
Η οικονομική κρίση έδωσε τη δυνατότητα στα εθνικιστικά κόμματα να εξασφαλίσουν σοβαρή υποστήριξη από το λαό. Η κρίση ήταν και η αιτία της χρεοκοπίας των ιδεών της πολυπολιτισμικότητας. Αμοιβαία επίδραση των πολιτισμών και παραδόσεων δεν συνέβηκε και στο προσκήνιο ήρθε η αντιπαράθεση.
Στο κύμα των δημοφιλών τα τελευταία χρόνια δεξιών ιδεών άρχισε η διάβρωση της έννοιας του «φασισμού», θεωρεί ο πολιτικός αναλυτής Βλαντίμιρ Ζόριν:
- Ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα νέων γεωπολιτικών αλλαγών. Αυτό αφορά και τα γεγονότα στη Βόρεια Αφρική, αυτό αφορά και τον αραβικό κόσμο. Σε πολλά μέρη η κατάσταση είναι ανησυχητική. Και τον εθνικισμό και τον φασισμό προσπαθούν να τον χρησιμοποιήσουν για την επίλυση των σύγχρονων προβλημάτων. Αυτό μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω αποσταθεροποίηση της κατάστασης σε πολλές χώρες του κόσμου. 

greek.ruvr.ru
thrakisnews@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2011. The Best d news . All Rights Reserved.
Company Info | Contact Us | Επιστροφή στην κορυφή | Term of use | Widget | | Site map
dnews .Συμβαίνουν στην Ελλάδα και στον Κόσμο IN NEWS.... .