>

Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2013

Φυλακή 7 χρόνια γιατί αποπλάνησε την κόρη του ...κουμπάρου του


Η αποπλάνηση σημειώθηκε σε βάρος 13χρονης τον Δεκέμβριο του 2006 στην Ξάνθη


Ο δράστης οδηγήθηκε στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ροδόπης, όπου παραμένει, αφού λόγω της υπερπληθώρας κρατουμένων στις φυλακές καθυστερεί η μεταφορά του
 Ποινή κάθειρξης 7 ετών, χωρίς την αναγνώριση κανενός ελαφρυντικού, επέβαλλε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θράκης στον Θεόδωρο Ελευθεριάδη κάτοικο, σήμερα οικισμού του νομού Ροδόπης, για το αδίκημα της αποπλάνησης ανηλίκου άνω των 10 ετών και κάτω των 13 ετών. Κεκλεισμένων των θυρών πραγματοποιήθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης, στην οποία συνήγορος υπεράσπισης ήταν ο δικηγόρος Κομοτηνής Ανδρέας Μπότσαρης. Τρεις κατηγορίες βάρυναν τον κατηγορούμενο και συγκεκριμένα, αποπλάνηση ανηλίκου, παράνομη βία και παράνομη κατακράτηση. Το άρθρο 339 του Ποινικού Κώδικα αναφέρει για την αποπλάνηση παιδιών 1. Όποιος ενεργεί ασελγή πράξη με πρόσωπο νεότερο από 15 ετών ή το παραπλανά με αποτέλεσμα να ενεργήσει ή να υποστεί τέτοια πράξη τιμωρείται ως εξής: α) αν ο παθών δεν συμπλήρωσε τα δέκα έτη, με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών. β) αν ο παθών συμπλήρωσε τα δέκα, όχι όμως και τα δεκατρία έτη, με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών και γ) αν συμπλήρωσε τα δεκατρία έτη, με φυλάκιση. 2. Αν στην περίπτωση του στοιχείου γ’ της προηγούμενης παραγράφου ο υπαίτιος όταν τέλεσε την πράξη δεν είχε συμπληρώσει τα 17 έτη, το δικαστήριο μπορεί να του επιβάλλει μόνο αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα. Αν μεταξύ του υπαιτίου και του παθόντος τελέστηκε γάμος, δεν ασκείται ποινική δίωξη, και αν τυχόν είχε ασκηθεί δεν συνεχίζεται, αλλά κηρύσσεται απαράδεκτη. Η ποινική δίωξη ασκείται ή συνεχίζεται μετά την ακύρωση του γάμου.

 ΑΠΟΠΛΑΝΗΣΕ ΚΟΡΙΤΣΙ ΗΛΙΚΙΑΣ 13 ΕΤΩΝ

Η περίπτωση του Ελευθεριάδη ανάγεται χρονικά στο 2006 και παρά το αδίκημα, που είχε διαπράξει, δεν κρατούνταν τουλάχιστον μέχρι και προχθές, οπότε και του ανακοινώθηκε η ποινή της κάθειρξης από το Εφετείο. Συγκεκριμένα στις 17 Δεκεμβρίου του 2006 ο δράστης διέπραξε στην Ξάνθη την αποπλάνηση, για την οποία κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε. Όπως έγινε γνωστό κατά την εκδίκαση της υπόθεσης σε αίθουσα του δικαστικού μεγάρου Κομοτηνής, επιχείρησε να αποπλανήσει την 13χρονη μέσα στο ίδιο του το αυτοκίνητο. Μάλιστα το κορίτσι δεν ήταν άγνωστο σε αυτόν, ούτε μπήκε στο όχημά του με τη βία, όπως τελικά αποδείχθηκε από την εξέταση των εμπλεκόμενων. Η ανήλικη ήταν κόρη του κουμπάρου του και σχέσεις οικογενειακές συνέδεαν θύτη και θύμα. Ο κατηγορούμενος προς υπεράσπισή του είπε ότι την ώρα που προέβη σε ασελγείς πράξεις τελούσε υπό την επήρεια αλκοόλ. 

ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΥΜΠΑΡΟΙ ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΑΝ ΤΟ ΣΥΜΒΑΝ

Οι γονείς του κοριτσιού και κουμπάροι του κατηγορούμενου, κάτοικοι σήμερα οικισμού της Ξάνθης, είχαν καταγγείλει το συμβάν στην αστυνομία. Η κόρη τους σοκαρισμένη τότε αλλά και αρκετά μεγάλη για να συνειδητοποίησε τι είχε συμβεί, πήρε το θάρρος και εξιστόρησε στους δικούς της τα όσα έζησε. Όλα συνέβησαν μέσα στο όχημα του θύτη και όταν εκείνος προθυμοποιήθηκε να μεταφέρει την 13χρονη κοπέλα. Ο άνδρας εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι στο αυτοκίνητο ήταν οι δύο τους για να φιλήσει και να χαϊδέψει σε απόκρυφα σημεία το νεαρό κορίτσι. 

ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΕ ΕΛΑΦΡΥΝΤΙΚΟ

Κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνωρίστηκε στον δράστη, ο οποίος έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τη δικαιοσύνη με υποθέσεις όπως σωματική βλάβη από αμέλεια και ανθρωποκτονία από αμέλεια, λόγω της εμπλοκής του σε τροχαία ατυχήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν επιβλήθηκε η κάθειρξη και πριν ανακοινωθεί ο χρόνος αυτής, ο κατηγορούμενος δεν συνειδητοποίησε ότι είναι πλέον κρατούμενος και σηκώθηκε να πάει στην τουαλέτα εκτός της δικαστικής αίθουσας, αλλά τον σταμάτησε αστυνομικός και τον συνόδεψε σε χώρο που χρησιμοποιούν μόνο οι κρατούμενοι. Η ποινή που του επιβλήθηκε είναι 7 χρόνια κάθειρξη για το αδίκημα της αποπλάνησης ανηλίκου άνω των 10 ετών και κάτω των 13 ετών και επίσης 4 μήνες για το αδίκημα της παράνομης κατακράτησης, ενώ το αδίκημα της παράνομης βίας διαγράφηκε επ’ αόριστον. Στο άκουσμα της ποινής η σύζυγός του έβαλε τα κλάματα, ενώ και ίδιος ήταν εμφανώς ταραγμένος. Οι γονείς της κοπέλας βρίσκονταν και αυτοί στη δικαστική αίθουσα όταν ανακοινώθηκε η ποινή και πλησίασαν τον κουμπάρο τους συνομιλώντας μαζί του για λίγη ώρα.

Ο κρατούμενος πλέον για το αδίκημα της αποπλάνησης οδηγήθηκε από άνδρες της Ασφάλειας σε υπηρεσιακό όχημα. Μεταφέρθηκε στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ροδόπης, όπου παραμένει, αφού λόγω της υπερπληθώρας κρατουμένων στις φυλακές καθυστερεί η μεταγωγή του. Δεν επιβλήθηκε χρηματική ποινή, αλλά στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για 4 χρόνια, ενώ έχει το δικαίωμα της αναίρεσης.

Πάντως πλέον το θέμα της αποπλάνησης δεν αφορά μόνο την πραγματικότητα που όλοι ζούμε, αλλά και την διαδικτυακή πραγματικότητα. Η διαδικτυακή αποπλάνηση ανηλίκου είναι η διαδικασία κατά την οποία, παιδόφιλοι, προσποιούμενοι ότι είναι έφηβοι, χρησιμοποιούν τα δωμάτια ανοιχτής επικοινωνίας (chat rooms), τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και άλλους χώρους διαδικτυακής επικοινωνίας για να προσελκύσουν παιδιά με σκοπό να τα κακοποιήσουν.

Δήμητρα Συμεωνίδου
 xronos.gr

thrakisnews@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2011. The Best d news . All Rights Reserved.
Company Info | Contact Us | Επιστροφή στην κορυφή | Term of use | Widget | | Site map
dnews .Συμβαίνουν στην Ελλάδα και στον Κόσμο IN NEWS.... .