>

Σάββατο, 30 Μαρτίου 2013

Εκαναν πορνό για να σώσουν τα δάση!

 Πώς τα μέλη μιας ΜΚΟ με έδρα το Βερολίνο αποφάσισαν να λύσουν το οικολογικό πρόβλημα του πλανήτη κάνοντας έρωτα στη μέση του Αμαζονίου και πουλώντας διαδικτυακά τις ερωτικές ταινίες τους για αγαθούς και… καταπράσινους σκοπούς. Το πρωτότυπο αυτό ντοκιμαντέρ προβάλλεται στο επετειακό 
φέτος 15ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης  «Το σεξ μπορεί να σώσει τον κόσμο», υποστηρίζει μια παρέα απελευθερωμένων νέων, οι οποίοι αποφάσισαν ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να σώσουν τα δάση στον Αμαζόνιο - και όχι μόνο. Ιδρύοντας μια ΜΚΟ με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Fuck for Forest» και έδρα -πού αλλού;- το Βερολίνο, έχοντας ως μότο το «Επιστροφή στη φύση», άρχισαν να γυρίζουν ερωτικές ταινίες με τις προσωπικές τους στιγμές, με σκοπό να διαθέσουν τα έσοδα για αγαθούς, οικολογικούς σκοπούς. Το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ τους «Fuck for Forest» θα προβληθεί στο 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο φέτος διεξάγεται από τις 15 έως τις 24 Μαρτίου. Το ντοκιμαντέρ τους, που ήδη έχει βραβευτεί ως το καλύτερο στο Φεστιβάλ Βαρσοβίας το 2012, έχει υπόθεση που βασίζεται σε ρεαλιστικά γεγονότα: ο πρωταγωνιστής τους, ο Νορβηγός Ντάνι, μια προβληματική ψυχή με υπαρξιακά αδιέξοδα, ανακαλύπτει έναν νέο κόσμο που του ανοίγει τον δρόμο για νέες εμπειρίες - εκεί, δηλαδή, όπου οι νεοχίπις συναντούν την πολιτική και τη σεξουαλική απελευθέρωση και όπου ο Ντάνι συνδυάζει απόλαυση με παγκόσμιο αλτρουισμό. Ετσι, χωρίς να το καταλάβει, βρίσκεται από τα στενά του Βερολίνου στα βάθη του Αμαζονίου, σε μια αποστολή μαζί με μια πολιτικοποιημένη -και μάλλον σέξι- παρέα, με σκοπό να σώσουν τα δάση από την εκδικητική λαίλαπα της Δύσης. Η παρέα του έχει όνομα και τελικά ταυτίζεται με τη ΜΚΟ «Fuck for Forest», αφού βασίζουν τη λειτουργία της στα κέρδη που αντλούν πουλώντας τις ερωτικές τους περιπέτειες στο Διαδίκτυο. Οι ερωτικές ταινίες είναι ερασιτεχνικές -όπως λένε και οι ίδιοι «home made»-, ωστόσο έχουν άποψη και σκηνοθετική ματιά. Μέσα από την ιστοσελίδα των FFF μπορεί κανείς να απολαμβάνει, για όσο καιρό θέλει, πορνό θέαμα με αντίτιμο μόλις 15 δολάρια τον μήνα! Οσο για τους συντελεστές, δείχνουν ότι τα πάντα είναι εφικτά, αρκεί να βασίζονται σε μια πρωτότυπη ιδέα.


Το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ «Fuck for Forest», που εστιάζει στο έργο της ομώνυμης ΜΚΟ, θα προβληθεί στο 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (15-24 Μαρτίου). Με έδρα -πού αλλού;- το Βερολίνο, οι νεοχίπις της οργάνωσης ταξίδεψαν μέχρι τον Αμαζόνιο για να γυριστεί το ντοκιμαντέρ, το οποίο βραβεύτηκε πέρυσι στο Διεθνές Φεστιβάλ Βαρσοβίας 

Σεξ για καλό σκοπό;
Οσο παράταιρη κι αν ακούγεται αυτή η ιδέα -πορνό για καλούς σκοπούς;- βασίζεται στην ελευθεριακή κουλτούρα της Καλιφόρνια, στις παλιές κολεκτίβες με τις ανοιχτές ερωτικές συνήθειες, τη χίπικη ιδιοσυγκρασία και την ταύτιση της πολιτικής ελευθερίας με εκείνη του έρωτα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ, ο Michal Marczak, έχει σπουδάσει σκηνοθεσία στο περίφημο και αρκούντως απελευθερωμένο California Institute for the Arts, ενώ η εμπειρία του από διαφημιστικά και ντοκιμαντέρ δείχνει ότι μπορεί να συνδυάσει την εμπορική διάσταση με την πολιτική ματιά. Εχει ήδη βραβευθεί με το Magic Hour Award στο Φεστιβάλ «Planet Doc» για το «At the Edge of Russia», ένα ντοκιμαντέρ για τη Ρωσία, ενώ έχει υπάρξει υποψήφιος για το περίφημο Prix Europa. Το «Fuck for Forest», όπως διατείνεται ο ίδιος, είναι το μεγάλο εγχείρημά του. Αυτό, πάντως, που έχει ενδιαφέρον, ανεξάρτητα από την καλλιτεχνική υπόσταση του ερωτικού ντοκιμαντέρ για τα δάση, είναι να δει κανείς τι υποστηρίζουν οι άνθρωποι που στήριξαν αυτή την πρωτότυπη ιδέα.«Ετσι κι αλλιώς αγοράζουμε χιλιάδες ταινίες και αντικείμενα από σεξουαλική περιέργεια - οπότε γιατί να μην το κάνουμε για καλό σκοπό;», λένε τα μέλη του «Fuck for Forest» και συνεχίζουν: «Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να επιδείξουμε μια πιο ελευθεριακή σχέση με τα κορμιά μας, σε αντίθεση με τον καταπιεστικό κόσμο στον οποίο ζούμε. Στο FFF ανεβάζουμε φωτογραφίες δικές μας ή των φίλων μας, γυμνοί ή καθώς κάνουμε σεξ. Προϋπόθεση για να γίνει κανείς μέλος και να έχει πρόσβαση στο υλικό μας είναι να συνεισφέρει οικονομικά στο οικολογικό μας έργο ή τουλάχιστον να γίνει μέρος του ερωτικού ακτιβισμού μας. Οτιδήποτε κάνουμε βασίζεται σε πραγματικά, μη κερδοσκοπικά, ερωτικά εγχειρήματα που προσβλέπουν στην ευχαρίστηση, στην ελευθερία και τη φύση. Είναι τόσο σέξι το να σώζει κανείς τον πλανήτη! Γιατί, λοιπόν, να μην ερεθίζει για καλό σκοπό; Το γεγονός αυτό από μόνο του σε βοηθάει να είσαι ακόμη πιο θετικά διακείμενος σε έναν ήδη καταπιεστικό κόσμο. Είναι καλό να ρίξει κανείς μια ματιά στα “Πόλεμος στα λάθη” και “Ερωτικό μανιφέστο” που υπάρχουν στην ιστοσελίδα μας, για να καταλάβει τη φιλοσοφία του FFF».


Μπορεί να είναι «home made» οι ερωτικές ταινίες των FFF, πλην όμως και άποψη έχουν και σκηνοθετική ματιά. Μέσα από την ιστοσελίδα τους απολαμβάνει κανείς οικο-πορνό θέαμα με 15 δολάρια τον μήνα!

Γιατί είμαστε σέξι;
«Επιζητούμε την απόλαυση, όχι την εξουσία! Η οργάνωσή μας διεκδικεί τη φύση και τη σεξουαλικότητα και επιδεικνύει μια θετική κουλτούρα. Ως γνωστόν, η σεξουαλική και η σωματική καταπίεση είναι εστία πολλών προβλημάτων. Μήπως, λοιπόν, αν κάναμε περισσότερο έρωτα θα ήμασταν λιγότερο καταστροφικοί; Πολλές φορές όλοι αυτοί οι “άρχοντες” που προχωρούν σε ηθικά διδάγματα απέναντι στο σεξ είναι οι ίδιοι με αυτούς που καταστρέφουν τον πλανήτη μας. Οπότε, εμείς προσβλέπουμε σε έναν καλύτερο τρόπο για να έρθουμε σε επαφή με τη φύση και να γιορτάσουμε τον έρωτα και την ελευθερία. Κάνουμε έρωτα για τα δάση και γδυνόμαστε για τη φύση. Μότο μας; “Μην εμποδίζετε την άγρια φύση” και “Δεν υπάρχουν νόμοι στη φύση!”», λένε τα παιδιά από το FFF.

Απληστία, μετανάστευση, ορυχεία χρυσού και Αλιέντε!
Τι θα δούμε φέτος στη Θεσσαλονίκη 

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ γιορτάζει φέτος τα 15 χρόνια του με ειδικά αφιερώματα, εκλεκτούς δημιουργούς και εξαιρετικούς καλεσμένους. Πρωταγωνιστικό ρόλο φαίνεται να έχει το ελληνικό πανόραμα αλλά και το διεθνές πρόγραμμα με ιδιαίτερα έντονη ελληνική παρουσία - μιλάμε συνολικά για 58 ταινίες:

Η Χριστίνα Κουτσοσπύρου, που έχει ήδη κλέψει τις εντυπώσεις στο πρόσφατο Φεστιβάλ του Βερολίνου με τον εντυπωσιακό «Λύκο» της από τις εικόνες της ορεινής Ναυπακτίας, ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη.
Πιο αισιόδοξη είναι η προσέγγιση που έχουν για την ελληνική κρίση ο Μάσιμο Πιτσοκάρο και η Ελισάβετ Λαλουδάκη με το «Living in Interesting Times», ενώ ιδιαίτερα επίκαιρο είναι και το ντοκιμαντέρ του Γιάννη Καρυπίδη «Απληστον κέρδος».

Φυσικά τις εντυπώσεις αναμένεται να κλέψει ο Γιώργος Αυγερόπουλος με το ντοκιμαντέρ του για την εκμετάλλευση χρυσού στα ορυχεία της Βόρειας Χαλκιδικής.

Από τα αφιερώματα ξεχωρίζουν επίσης οι «Καλλιτεχνικές διαδρομές» (εδώ βλέπουμε ντοκιμαντέρ με θέμα τους Active Member), όπως και η «Μετανάστευση», η «Ιστορική μνήμη», τα «Ζητήματα πολιτικής» αλλά και τα πορτρέτα. Το βασικό ωστόσο επετειακό αφιέρωμα για τη 15ετία του Φεστιβάλ θα έχει ως θέμα τον Πατρίτσιο Γκουσμάν, που κατέγραψε με την καθηλωτική του κάμερα τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα της Χιλής, όπως τον Αλιέντε και το όραμά του, καθώς και το πραξικόπημα Πινοσέτ. Πάντα ενδιαφέρον σε μια τόσο θερμή πολιτικά επικαιρότητα.thrakisnews@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2011. The Best d news . All Rights Reserved.
Company Info | Contact Us | Επιστροφή στην κορυφή | Term of use | Widget | | Site map
dnews .Συμβαίνουν στην Ελλάδα και στον Κόσμο IN NEWS.... .