>

Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2013

Αντ. Σαμαράς: Βάζουμε την ανάπτυξη στην υπηρεσία της ειρήνης

 Σαμαράς, κατά την συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη.
   Στις κοινές δηλώσεις, που ακολούθησαν την συνάντηση, ο  κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στο θέμα της ΑΟΖ, λέγοντας ότι «μοιραστήκαμε την κοινή πεποίθηση στηριζόμενοι στην αρχή της αμοιβαία επωφελούς λύσης -win win- ότι πρέπει να γίνουν βήματα για την ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο». Ο Έλληνας πρωθυπουργός από την πλευρά του, περιορίστηκε να πει ότι «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να μπούμε σε λεπτομέρειες. Η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα που απορρέει από το διεθνές δίκαιο».
   Γενικότερα πάντως, η συνάντηση χαρακτηρίστηκε από το αμοιβαίο «fair play» καθώς και από την προσπάθεια να αναδείξουν θέματα που βοηθούν την βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών και να υποβαθμίσουν τις διαφορές που αναγνώρισαν ότι υπάρχουν.
   Ο κ . Σαμαράς είπε ότι «παρά την κρίση, η Ελλάδα είναι σταθερός παράγοντας για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Στόχος των συναντήσεων είναι η οικοδόμηση καλής γειτονίας και η προσπάθεια επίλυσης των διαφορών, να μην υπάρχουν αγκάθια» και πρόσθεσε ότι το κρίσιμο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας άπτεται των διερευνητικών επαφών. Η Ελλάδα», είπε, «είναι προσκολλημένη στο διεθνές δίκαιο και στις διεθνείς συνθήκες.
   «Είναι μία καλή ημέρα η σημερινή για τις σχέσεις των δύο χωρών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι υπογράφηκαν 25 συμφωνίες, περισσότεροι από 20 υπουργοί που μετείχαν στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας αναζητούν πεδία προσέγγισης ενώ και οι επιχειρηματίες που μετέχουν στο ελληνοτουρκικό φόρουμ επιδιώκουν αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες.

Κλείνοντας ο κ. Σαμαράς είπε ότι «Επιθυμία μας είναι οι συναντήσεις να γίνονται πιο συχνά. Στόχος είναι η οικοδόμηση εμπιστοσύνης και η βελτίωση των σχέσεων χωρίς μεγάλα λόγια, με πράξεις και σταθερά βήματα. Με τις επαφές των πολιτικών και των επιχειρηματιών θέλουμε να φέρουμε πιο κοντά τους δύο λαούς. Βάζουμε την ανάπτυξη στην υπηρεσία της ειρήνης».
    Πολύ επωφελή χαρακτήρισε την συνάντηση ο κ. Ταγίπ Ερντογάν όπως και την δεύτερη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας. Το 2010 είχαν υπογραφεί 22 συμφωνίες, τώρα υπογράφηκαν 25 είπε ο κ. Ερντογάν και πρόσθεσε ότι είναι ενδεικτικό της προόδου που έχουμε κάνει στους τομείς συνεργασίας. Δήλωσε ακόμη ο κ. Ερντογάν: «Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι γειτονικές χώρες και υλοποιούν τις υποχρεώσεις τους, η γειτνίαση έχει υποχρεώσεις. Εξετάσαμε τα πραγματοποιηθέντα θέματα όπως και τα πραγματοποιήσιμα. Το 2010 είχαμε 5 δισεκ. εμπορικές συναλλαγές, το ισοζύγιο είναι εις βάρος της Τουρκίας, έχουμε καταφέρει να τις ανεβάσουμε στα 6,5 δισεκ. και έχουμε στόχο να τις διπλασιάσουμε. Οι Ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία ανήλθαν σε 6,6 δισεκ. δολάρια. Το τελευταίο διάστημα ένα εκατομμύριο Τούρκοι και Έλληνες πολίτες έχουν επισκεφθεί τις δύο χώρες. Οι επαφές θα βελτιώσουν το επίπεδο συνεργασίας των δύο χωρών. Οι μειονότητες μπορούν να αποτελέσουν γέφυρα για την προσέγγιση των δύο χωρών και αξίζουν να ζήσουν με ειρήνη και ευημερία».


.amna.
thrakisnews@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2011. The Best d news . All Rights Reserved.
Company Info | Contact Us | Επιστροφή στην κορυφή | Term of use | Widget | | Site map
dnews .Συμβαίνουν στην Ελλάδα και στον Κόσμο IN NEWS.... .