>

Παρασκευή, 5 Απριλίου 2013

A. Mανιτάκης: Με γοργούς ρυθμούς η εκδίκαση εκκρεμών πειθαρχικών υποθέσεων


Με γοργούς ρυθμούς, προχωρά η διαδικασία εκδίκασης των εκκρεμών πειθαρχικών υποθέσεων δημοσίων υπαλλήλων και «μέσα σε έξι μήνες, έγινε ό,τι δεν είχε γίνει επί έξι χρόνια» ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Ανδρέα Ψυχάρη.


Σύμφωνα με τον κ. Μανιτάκη, από το 2007 και εντεύθεν εκκρεμούν 1917 περιπτώσεις ποινικών αδικημάτων που επισύρουν σοβαρές ποινές. «Αναμένω το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών, μελετάμε και διασταυρώνουμε τα στοιχεία, για να δούμε ποια επισύρουν την οριστική παύση των υπαλλήλων σύμφωνα με τις προβλέψεις της νομοθεσίας».

«Τον Δεκέμβριο, συστάθηκαν 60 πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια και, μέχρι το Μάρτιο, είχαν συγκροτηθεί. Κάποιοι λειτουργοί του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που για λόγους υγείας ή για λόγους συνδικαλιστικούς (που κατά την γνώμη μου δεν τιμά το ρόλο τους) έχουν υποβάλλει παραίτηση, σύντομα θα αντικατασταθούν» ανέφερε ο κ. Μανιτάκης. «Στα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια έχουν περιέλθει 1.530 διώξεις κατά υπαλλήλων, για όλες τις περιπτώσεις των παραπτωμάτων που προβλέπει ο ν.3528/2007. Τριακόσιες είκοσι υποθέσεις εξετάζονται με γοργούς ρυθμούς. Κάθε εβδομάδα εξετάζονται 10- 15 υποθέσεις. Το δευτεροβάθμιο συμβούλιο έχει εξετάσει 250 υποθέσεις και έχει επιβάλλει το μέτρο της οριστικής παύσης σε 89 περιπτώσεις. Μόνον τον Μάρτιο που μας πέρασε, εκδικάστηκαν 26 υποθέσεις, που οι 8 οδήγησαν σε οριστική παύση. Οι πέντε αφορούσαν υπαλλήλους που απουσίαζαν επί μακρόν και αδικαιολόγητα απ΄ την υπηρεσία τους. Επίσης, συγκροτήθηκε και συστάθηκε το τρίτο τμήμα του δευτεροβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου που αφορούσε τους δήμους και τις περιφέρειες, το οποίο εκδικάζει 129 εκκρεμείς υποθέσεις υπαλλήλων ΟΤΑ».

«Δεν είναι ευχάριστο για έναν υπουργό να έχει τέτοια στοιχεία, γιατί αυτό εκθέτει και τη χώρα, τόσο εσωτερικά, όσο και διεθνώς» παρατήρησε ο κ. Μανιτάκης. «Δεν αισθάνεται κανείς χαρά, για λίγες χιλιάδες υπαλλήλων να απαξιώνεται το σύνολο των εκατοντάδων χιλιάδων, γι΄ αυτό και δεν δημοσιοποίησα στον Τύπο τα στοιχεία αυτά. Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι υπάλληλοι του λαού, οφείλουν υποχρεώσεις- και η μονιμότητα δεν είναι προνόμιο ή δικαίωμά τους, αλλά υποχρέωση για να εξυπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον. Πρέπει να δώσουμε και κάποια κίνητρα στους δημοσίους υπαλλήλους, μέσα στο κλίμα αυτό της υποβάθμισης των μισθών και της απαξίωσής τους. Υπάρχει ανάγκη αξιολόγησης, μέσω στοχοθεσίας και απόδοσης, που έχει καθιερωθεί και θα προχωρήσει, ανά τρίμηνο, ανά έτος. Έτσι θα βελτιώσουμε την αποδοτικότητα και θα δώσουμε την δυνατότητα στο δημόσιο υπάλληλο να λειτουργεί με ευθύνη» ανέφερε ο υπουργός.

Από πλευράς του, ο Ανδρέας Ψυχάρης έψεξε αρχικά τον υπουργό για ολιγωρία στη συγκέντρωση των στοιχείων, για να του ζητήσει στη συνέχεια να προχωρήσει σε απολύσεις των επιόρκων: «Κινδυνεύετε να μείνετε στην ιστορία, ως ο προστάτης των επίορκων, των απατεώνων, των κοπανατζήδων και των τεμπέληδων» προειδοποίησε τον υπουργό, ο βουλευτής. «Όπως λειτουργούσε το Δημόσιο μέχρι σήμερα, δεν λειτουργούσε. Και μπήκαμε σε αυτήν την κατάσταση, κινδυνεύουμε να χρεοκοπήσουμε, έχουμε επώδυνα μέτρα για το λαό, γιατί ακριβώς δεν υπήρχε η τιμωρία στον απατεώνα και τον κοπανατζή» εκτίμησε ο βουλευτής της ΝΔ. «Οι πρώτοι που θέλουν να υπάρξει η απομάκρυνση των επιόρκων, είναι οι ίδιοι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Πολλοί λένε "δεν με νοιάζει πόσα παίρνω, αλλά να υπάρχει δικαιοσύνη". Εγώ λέω πως είναι ευχάριστο να απολύσουμε τους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους, γιατί αυτό δίνει αίσθημα δικαιοσύνης. Αν δεν λειτουργούν τα διοικητικά και πειθαρχικά συμβούλια, να τα αλλάξουμε, να τους τιμωρήσουμε. Αν ήταν δική σας επιχείρηση, θα τους είχατε βρει άμεσα και θα τους είχατε διώξει» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ψυχάρης.

«Σε καμιά χώρα, οι υπουργοί δεν απολύουν. Ο υπουργός δεν είναι προϊστάμενος επιχείρησης. Όποιοι απολύονται, απολύονται από πειθαρχικά ή υπηρεσιακά συμβούλια και όχι απ΄ τον υπουργό» απάντησε ο Αντ. Μανιτάκης. «Έκανα ό,τι μπορούσα για να ενισχυθεί η πειθαρχική ευθύνη. Εφάρμοσα τον Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων, όταν δεν είχε εφαρμοστεί επί 70 χρόνια. Τα πειθαρχικά συμβούλια υπάρχουν, δικαστήρια έχουμε. Οι νόμοι θα τηρηθούν» διαβεβαίωσε ο υπουργός.


Πηγή:www.capital.gr


thrakisnews@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2011. The Best d news . All Rights Reserved.
Company Info | Contact Us | Επιστροφή στην κορυφή | Term of use | Widget | | Site map
dnews .Συμβαίνουν στην Ελλάδα και στον Κόσμο IN NEWS.... .