>

Τρίτη, 2 Απριλίου 2013

Τρόικα: Εγείρει ενστάσεις για την συγχώνευση


Στον αέρα φαίνεται πως βρίσκεται η συμφωνία συγχώνευσης της Εθνικής με την Eurobank καθώς η τρόικα ενίσταται σχετικά με το μέγεθος της τράπεζας που θα προκύψει αλλά και τους συστημικούς κινδύνους που μπορεί να κρύβει.


Υπό αυτό το πρίσμα ζήτησαν να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες της ανακεφαλαιοποίησης έως τις 30 Απριλίου, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η Εθνική θα πρέπει να καλύψει το 10% της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, διαφορετικά η δεύτερη οδεύει προς κρατικοποίηση.

Στις ενστάσεις που προστίθενται την τελευταία στιγμή από την τρόικα περιλαμβάνεται και το μέγεθος της νέας τράπεζας, καθώς μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο, θεωρούν ως επιπλέον κίνδυνο μία τράπεζα με ενεργητικό της τάξεως των 170 δισ. ευρώ, δηλαδή, σχεδόν όσο και το ΑΕΠ της Ελλάδας.

Από την πλευρά της Εθνικής, πάντως, τονίζουν ότι το μέγεθος του νέου ομίλου ήταν γνωστό από την πρώτη στιγμή και συμπληρώνουν ότι οι ίδιοι δεν έχουν καμία ενημέρωση για αντιρρήσεις της τρόικα.

"Η δημόσια πρόταση εγκρίθηκε ομόφωνα από την ΤτΕ, το ΤΧΣ, το Υπ. Οικονομικών και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και ήταν από την αρχή γνωστό ότι ο νέος Όμιλος θα είχε ενεργητικό 170 δισ.€. Αν η τρόικα έχει αλλάξει άποψη, η Εθνική δεν έχει ούτε επίσημη ούτε ανεπίσημη ενημέρωση", σημείωσε το στέλεχος της Εθνικής, Αλέξανδρος Τουρκόλιας.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ακόμη ότι η τρόικα θεωρεί πως εάν οι δύο τράπεζες παραμείνουν ξεχωριστά σχήματα, θα είναι πιο εύκολη η πώλησή τους.

Το επιχείρημα, ωστόσο, αντικρούουν πηγές της Εθνικής, που δηλώνουν ότι πρόθεσή τους δεν είναι η πώληση της Eurobank αλλά η απορρόφησή της.

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών σημείωσε ότι γίνεται προσπάθεια να επιτευχθεί το deal αλλά αναμένεται πρώτα να έρθει η τρόικα στην Αθήνα.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.Ο Γιώργος Προβόπουλος επιβεβαίωσε τις επιφυλάξεις των δανειστών και συμπλήρωσε ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να σταματήσει η συγχώνευση.

"Αυτό που λέει η τρόικα και που μπορώ να το πω και εγώ είναι ότι θα υπάρχει μια μεγαλύτερη δυσκολία για το άθροισμα δυνάμεων Eθνικής και Eurobank που οι κεφαλαιακές ανάγκες είναι της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ", σημείωσε.

Η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχουν ήδη αποστείλει επιστολές στις τράπεζες με τις οποίες ζητούν να απαντήσουν μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες για το πώς θα καλύψουν το 10% στις ΑΜΚ, αλλά και να ενημερώσουν για τις ημερομηνίες πρόσκλησης για Γενικές Συνελεύσεις.

Για να καλύψει η Εθνική το 10% στην ΑΜΚ της Eurobank απαιτούνται περίπου 450 εκ. ευρώ, σε διαφορετική περίπτωση η Eurobank περνάει στο ΤΧΣ.

Σύμφωνα πάντως με έγγραφο του ΤΧΣ που διαβίβασε στη Βουλή ο Γιάννης Στουρνάρας το Ταμείο υποστηρίζει ότι η υψηλή συμμετοχή του στην ανακεφαλαιοποίηση μιας τράπεζας δεν συνεπάγεται κρατικοποίησή της.

"Η απόκτηση συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε πιστωτικό ίδρυμα με την έκδοση κοινών μετοχών δεν συνεπάγεται, εν όψει και του αμιγώς ιδιωτικού χαρακτήρα του Ταμείου, την κατά το ελληνικό δίκαιο υπαγωγή αυτού του πιστωτικού ιδρύματος στον ευρύτερο δημόσιο τομέα", ανακοίνωσε το Ταμείο.megatv.com


thrakisnews@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2011. The Best d news . All Rights Reserved.
Company Info | Contact Us | Επιστροφή στην κορυφή | Term of use | Widget | | Site map
dnews .Συμβαίνουν στην Ελλάδα και στον Κόσμο IN NEWS.... .