>

Πέμπτη, 4 Απριλίου 2013

Μήνυμα Οτζαλάν για αφοπλισμό και αποχώρηση του ΡΚΚ από την Τουρκία


Ο φυλακισμένος ηγέτης των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτζαλάν κάλεσε τους μαχητές του να αποχωρήσουν από την Τουρκία χωρίς τα όπλα τους, βάσει ειρηνευτικής διαδικασίας, η οποία θα θέσει ύστερα από δέκα χρόνια τέλος στις συγκρούσεις με τον τουρκικό στρατό, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak.


Η αποχώρηση των μαχητών του ΡΚΚ από την Τουρκία χωρίς τα όπλα τους, όπως έχει ζητήσει η τουρκική κυβέρνηση, θα είναι ένα σημαντικό βήμα για τον τερματισμό των συγκρούσεων ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και τους κούρδους αντάρτες, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους.

Η εφημερίδα, η οποία πρόσκειται στην τουρκική κυβέρνηση, τονίζει ότι ο Οτζαλάν έστειλε το μήνυμα αυτό χθες μέσω αντιπροσωπείας του φιλοκουρδικού Κόμματος της Ειρήνης και της Δημοκρατίας (BPD), η οποία τον επισκέφθηκε στη φυλακή στο νησί Ιμραλί, νοτίως της Κωνσταντινούπολης.

Η έκκληση του Οτζαλάν, η οποία θα διαβιβαστεί στην ηγεσία του ΡΚΚ στην οροσειρά Καντίλ, στο βόρειο Ιράκ, διατυπώνεται παρά τις αντιρρήσεις του κόμματος στους όρους της αποχώρησης που έχει θέσει η Αγκυρα.

«Η αντιπροσωπεία επέστρεψε με την έκκληση για "αποχώρηση χωρίς τα όπλα". Από τη στιγμή που διαβιβαστεί το μήνυμα στην ηγεσία του ΡΚΚ στην οροσειρά Καντίλ, η διαδικασία αποχώρησης θ΄αρχίσει στις 18 Απριλίου» τονίζεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Το PKK κήρυξε κατάπαυση του πυρός με την Τουρκία τον περασμένο μήνα,  ύστερα από μήνες συνομιλιών με την 'Αγκυρα για τον τερματισμό των συγκρούσεων που άρχισαν το 1984.

Το ΡΚΚ ζήτησε νομική προστασία για να αποτραπούν στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον των μαχητών του κατά την αποχώρησή τους με προορισμό τις βάσεις τους στο βόρειο Ιράκ, όρο τον οποίο απέρριψε η τουρκική κυβέρνηση.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η αποχώρηση θ΄αρχίσει στο Τοκάτ και το Τούντζελι, τις πιο απομακρυσμένες από τα ιρακινά σύνορα περιοχές στις οποίες έχουν αναπτυχθεί αντάρτες του ΡΚΚ.

Τη διαδικασία αποχώρησης θα επιβλέψει η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών και η τοπική κυβέρνηση του Κουρδιστάν.

 Ο τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί απόψε με την 63μελή επιτροπή σοφών, που απαρτίζεται από ακαδημαϊκούς, δημοσιογράφους και καλλιτέχνες και την οποία συγκρότησε η τουρκική κυβέρνηση για να προωθήσει τη διαδικασία αποχώρησης των κούρδων μαχητών..tanea.gr


thrakisnews@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2011. The Best d news . All Rights Reserved.
Company Info | Contact Us | Επιστροφή στην κορυφή | Term of use | Widget | | Site map
dnews .Συμβαίνουν στην Ελλάδα και στον Κόσμο IN NEWS.... .