>

Τετάρτη, 3 Απριλίου 2013

Αμερικανική πρωτοβουλία για τη χαρτογράφηση του ανθρώπινου εγκεφάλου


Μια νέα φιλόδοξη πρωτοβουλία για τη χαρτογράφηση του ανθρώπινου εγκεφάλου, ώστε να υπάρξουν πρόοδοι στην αντιμετώπιση νευροεκφυλιστικών παθήσεων όπως το Αλτσχάιμερ, το Πάρκινσον και η επιληψία,
ανακοίνωσαν επισήμως οι ΗΠΑ διά του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Το σχέδιο με την ονομασία BRAIN (Brain Research Through Advancing Innovative Neurotechnologies - Έρευνα Εγκεφάλου Μέσω Προωθημένων Καινοτομικών Νευροτεχνολογιών) θα υλοποιηθεί με τη συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών ερευνητικών φορέων και, σε πρώτη φάση, θα χρηματοδοτηθεί από το κράτος με 100 εκατ. δολάρια, ποσό που πάντως δεν θεωρείται ιδιαίτερα μεγάλο.

Η πρωτοβουλία ακολουθεί τη λογική παλαιότερων ανάλογων σχεδίων, όπως αυτό για την χαρτογράφηση του ανθρωπίνου γονιδιώματος (Human Genome Project), που έδωσε σημαντική ώθηση στη γενετική και βιοϊατρική έρευνα. Κάτι ανάλογο ελπίζεται ότι θα γίνει πλέον με τον εγκέφαλο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Για «ένα πελώριο μυστήριο που περιμένει να αποκαλυφθεί» έκανε λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος, κάνοντας τη σχετική ανακοίνωση στο Λευκό Οίκο. «Ως άνθρωποι μπορούμε να εντοπίσουμε γαλαξίες σε απόσταση ετών φωτός, μπορούμε να μελετήσουμε σωματίδια μικρότερα και από το άτομο, αλλά ακόμα δεν έχουμε ξεκλειδώσει το μυστήριο της ύλης βάρους 1,3 κιλών που βρίσκεται ανάμεσα στα μάτια μας», όπως ανέφερε ο Ομπάμα, σύμφωνα με το BBC.

Το σχέδιο BRAIN θα ξεκινήσει το 2014 και σε αυτό θα εμπλακούν οι σημαντικότεροι ερευνητικοί φορείς των ΗΠΑ, όπως τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) που θα έχουν και το συντονισμό, η Υπηρεσία Προωθημένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων (DARPA) του Πενταγώνου που είχε βάλει τα θεμέλια του παγκόσμιου Ίντερνετ πριν μερικές δεκαετίες και το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (NSF).

Μεταξύ άλλων, οι επιστήμονες -υπό την εποπτεία μιας επιτροπής βιοηθικής- θα ρίξουν περισσότερο φως στον τρόπο που ο εγκέφαλος καταγράφει, αποθηκεύει και επεξεργάζεται την πληθώρα των πληροφοριών και με ποιό τρόπο οι λειτουργίες του εγκεφάλου συνδέονται με τις διάφορες ανθρώπινες συμπεριφορές.

Η αμερικανική πρωτοβουλία έρχεται μετά την πρόσφατη ανάλογη ανακοίνωση ότι η Ευρώπη προχωρά στην υλοποίηση της χαρτογράφησης του ανθρωπίνου εγκεφάλου στο πλαίσιο του έργου "Human Brain Project", αρχικού προϋπολογισμού περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, με τη συμμετοχή περίπου 80 ευρωπαϊκών και άλλων ερευνητικών φορέων.real.gr


thrakisnews@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2011. The Best d news . All Rights Reserved.
Company Info | Contact Us | Επιστροφή στην κορυφή | Term of use | Widget | | Site map
dnews .Συμβαίνουν στην Ελλάδα και στον Κόσμο IN NEWS.... .