>

Πέμπτη, 4 Απριλίου 2013

Θωρακίζουν με πυραύλους τις θέσεις τους οι Αμερικανοί από την Β. Κορέα


Κάθε μέρα το θερμόμετρο ανεβαίνει και περισσότερο στην Βόρειο και την Νότιο Κορέα με τους άπειρους πολιτικούς ηγέτες και των δύο χωρών να δημιουργούν φόβους ότι η κλιμάκωση στις σχέσεις των δύο χωρών, που έχουν στην διάθεση τους πυρηνικά όπλα, μπορεί να φτάσει στο χειρότερο δυνατό σενάριο.

Η Ουάσινγκτον, μετά τις νέες απειλές από την Βόρειας Κορέας για επιθέσεις στη Νότιο Κορέα αλλά και αμερικανικές βάσεις, αναφέρει ότι ο «κίνδυνος από τη Βόρειο Κορέα είναι αληθινός και σαφής» και ενισχύει την αντιπυραυλική της άμυνα στον Ειρηνικό.

Οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν «τις επόμενες εβδομάδες» συστοιχία πυραύλων THAAD στο Γκουάμ για την αντιμετώπιση των απειλών της Βόρειας Κορέας, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο. Οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς THAAD αναχαιτίζουν πυραύλους σε μεγάλο υψόμετρο και σε ακτίνα 200 χιλιομέτρων από το σημείο όπου είναι εγκατεστημένο. Είναι προφανές ότι ο λόγος της παρουσίας τους είναι για να αναχαιτίσουν πυραύλους σε περίπτωση που η Βόρεια Κορέα τους εκτοξεύσει- με τον πρόσθετο φόβο ότι μπορεί αυτοί να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Περίπου 6.000 Αμερικανοί στρατιώτες εδρεύουν στο Γκουάμ, καθώς και υποβρύχια και βομβαρδιστικά αεροπλάνα Β-52. Εδώ και ημέρες έχουν μεταφερθεί στη Νότιο Κορέα μαχητικά F-22 και βομβαρδιστικά B-2, αμφότερα τεχνολογικά προηγμένα και με δυνατότητες stealth. Από την πλευρά της η Βόρεια Κορέα κάνει ό,τι μπορεί για να ανεβάζει κάθε μέρα την ένταση. Ανακοίνωση από την Πιόνγκγιανγκ τονίζει ότι το καθεστώς έδωσε την τελική έγκριση στον στρατό για την χρήση πυρηνικών όπλων.

Η κρίση και η κοινή οικονομική ζώνη στο Καεσόνγκ

Θερμό είναι το «μέτωπο» και στην βιομηχανική ζώνη του Καεσόνγκ βόρεια των ενδοκορεατικών συνόρων, με τις νοτιοκορεατικές εταιρείες να βλέπουν τη Βόρειο Κορέα να προτίθεται να κλείσει πλήρως την περιοχή. Η Βόρεια Κορέα απειλεί να αποσύρει όλους τους εργάτες της από την κοινή οικονομική ζώνη.
Η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες επηρεάζει την συγκεκριμένη ζώνη. Οι Νοτιοκορεάτες επιχειρηματίες θεωρούν ότι τους ζητήθηκε η αποχώρησή τους από την Καεσόνγκ. Ωστόσο, κάτι τέτοιο διαψεύδεται από το υπουργείο Επανένωσης της Βόρειας Κορέας. Το υπουργείο διαψεύδει ότι η Β. Κορέα απαίτησε στους Νοτιοκορεάτες υπαλλήλους να εγκαταλείψουν την Καεσόνγκ μέχρι τις 10 Απριλίου κι ότι αυτή η παρεξήγηση προήλθε από την παρερμηνεία ενός αιτήματος της Πιόνγκγιανγκ προς τους επιχειρηματίες, για μια λίστα με τους εργαζομένους τους, που προτίθενται να γυρίσουν στον Νότο μέχρι τις 10 Απριλίου.
Η συγκεκριμένη περιοχή είχε μεγάλη συμβολική σημασία, καθώς σε αυτήν εργάζονταν μαζί Βορειοκορεάτες και Νοτιοκορεάτες, αλλά συνυπήρχαν και εταιρείες και εργατικό δυναμικό από δύο χώρες με τελείως διαφορετικά συστήματα (κομουνιστικό η Β. Κορέα, καπιλιταλιστικό η Νότιος).
Η Καεσόνγκ θυμίζει λίγο Κίνα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι μεγάλοι ρυθμοί ανάπτυξης της Κίνας ξεκίνησαν από τέτοιες οικονομικές ζώνες, στις οποίες- εντός της Κίνας ασφαλώς και όχι σε κάποια συνοριακή ζώνη- υπήρχε η δυνατότητα πιο ελαστικών μορφών εργασίας και φορολογίας, ενώ δινόταν κίνητρο για την είσοδο ξένων επενδύσεων και κεφαλαίων.
Ωστόσο, η περίπτωση της Καεσόνγκ έχει και άλλους συμβολισμούς, πέρα από το ενδεχόμενο μιας οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στους Βορειοκορεάτες και τους Νοτιοκορεάτες και σε μια σταδιακή μετάβαση από το κομουνιστικό σύστημα σε μια πιο φιλελευθεροποιημένη αγορά για την Β. Κορέα. Συμβολίζει και την στήριξη της ειρήνης και της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, οι οποίες μέχρι το 1945 ήταν μία, ενώ πέντε χρόνια αργότερα ξεκίνησε ένας άγριος πόλεμος μεταξύ τους, στον οποίο ενεπλάκησαν οι μεγάλες δυνάμεις του Ανατολικού και του Δυτικού μπλοκ.

Γιώργος Σμυρνής


Πηγή:www.reporter.gr


thrakisnews@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2011. The Best d news . All Rights Reserved.
Company Info | Contact Us | Επιστροφή στην κορυφή | Term of use | Widget | | Site map
dnews .Συμβαίνουν στην Ελλάδα και στον Κόσμο IN NEWS.... .