>

Τετάρτη, 3 Απριλίου 2013

Στα σκαριά νέο Ταμείο για επενδύσεις


Δημιουργία ενός ελληνικού επενδυτικού Ταμείου που θα διοικείται από έναν καταξιωμένο διεθνώς μάνατζερ και θα αναλαμβάνει να βρίσκει κεφάλαια από ιδιώτες, αναπτυξιακές τράπεζες,
και οργανισμούς του εξωτερικού για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων στη χώρα μας, προωθεί η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχουν ήδη γίνει επαφές με ξένα funds και ιδιώτες με στόχο τα κεφάλαια που θα χρηματοδοτήσουν σε πρώτη φάση το Ταμείο αυτό να κινούνται μεταξύ 500 εκατ. ευρώ και 1 δισ. ευρώ. Στην αναγκαιότητα δημιουργίας του ελληνικού επενδυτικού Ταμείου αναφέρθηκε χθες κατά τη διάρκεια συνεδρίου ο Λουτζ Κρίστιαν Φούνκε, αντιπρόεδρος της γερμανικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW, εκπρόσωπος της οποίας συμμετέχει στην επιτροπή που έχει συσταθεί για να επεξεργασθεί τα χαρακτηριστικά του, αποτελούμενη επίσης από στελέχη του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, της Task Force, της Κομισιόν, του υπ. Ανάπτυξης και του Invest In Greece.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή έχει παραδώσει τις προτάσεις της από τον Φεβρουάριο στον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη. Βάσει αυτών το Ταμείο θα πρέπει να έχει επικεφαλής έναν κορυφαίο διεθνώς μάνατζερ και να λειτουργεί με βάση το ευέλικτο νομικό δίκαιο του Λουξεμβούργου.
Το καθεστώς αυτό δίνει τη δυνατότητα στον κάθε επενδυτή να επιλέγει εκ των προτέρων το είδος της επένδυσης όπου θέλει να τοποθετήσει τα κεφάλαιά του (π.χ. τουρισμός, ενέργεια, αγροτική ανάπτυξη). Οσοι ξένοι επενδυτές χρηματοδοτήσουν το Ταμείο θα αισθάνονται πιο ασφαλείς αφού θα γνωρίζουν επακριβώς εκ των προτέρων πού θα τοποθετηθούν τα κεφάλαιά τους.

Το νέο ΕΣΠΑ. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση βρίσκεται στην αφετηρία για τον σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ (2014-2020) που θα έχει συνολικό προϋπολογισμό 18,5 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα δίνει έμφαση στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και όχι στις υποδομές όπως συνέβη κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο (2007-2013). Το στοίχημα της ανάπτυξης θα παιχθεί στην απορρόφηση των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ, γι' αυτό και η κυβέρνηση πρέπει να έχει ολοκληρώσει τον σχεδιασμό το αργότερο ώς τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η αυριανή επίσκεψη στην Αθήνα του επιτρόπου για την Περιφερειακή Πολιτική Γιοχάνες Χαν προκειμένου να συμμετάσχει σε συνέδριο που διοργανώνει το υπ. Ανάπτυξης για την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας ώς το 2020, στο οποίο θα μιλήσει και ο Πρωθυπουργός.
Στη σημασία της δημιουργίας του Επενδυτικού Ταμείου, αναφέρθηκε χθες ο Λουτζ Κρίστιαν Φούνκε, αντιπρόεδρος της γερμανικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW, στη διάρκεια του φόρουμ «Επανεκκινώντας την ανάπτυξη». «Συνεργαζόμαστε με το Invest In Greece για τη δημιουργία ενός fund ή μάλλον ενός δημόσιου χρηματοδοτικού πυλώνα για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης στην Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Φούνκε. Η επιλογή αυτή κρίνεται αναγκαία, συνέχισε, επειδή στην παρούσα συγκυρία υπάρχουν σοβαρά θέματα για όλη την Ευρώπη και ακόμη μεγαλύτερα για την Ελλάδα. Μια ιδέα, προσέθεσε, είναι η ίδρυση μιας δημόσιας τράπεζας ανασυγκρότησης, στα πρότυπα της γερμανικής KfW που είχε χρηματοδοτήσει την ανασυγκρότηση της Γερμανίας στη δεκαετία του 1950. Αυτό που κατά τον κ. Φούνκε επείγει είναι να αντιληφθούμε πως στην παρούσα φάση είναι αδύνατο να σταθεροποιήσουμε την οικονομία βασιζόμενοι στην ιδιωτική τραπεζική. «Αντίθετα, η δημόσια τράπεζα, που θα μπορούσε να πάρει τη μορφή ενός κρατικού ινστιτούτου ανάπτυξης, σε συνεργασία με το Invest In Greece, θα είχε τη δυνατότητα να παράσχει την απαραίτητη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση για 1-2 χρόνια και να σταθεροποιήσει την οικονομία. Αυτή είναι η τακτική που εφαρμόζεται σήμερα σε όλη την Ευρώπη, όπως για παράδειγμα σε Γαλλία, Αγγλία, Πορτογαλία και Ισπανία, κατέληξε ο αντιπρόεδρος της KfW.
Για τη συνεργασία τόσο με την KfW όσο και με τους άλλους επτά φορείς (γαλλικό υπ. Οικονομικών, ΕΤΕπ, Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, Κομισιόν, Task Force, ΥΠΑΝ, Invest In Greece) μίλησε και ο Αριστομένης Συγγρός, πρόεδρος του Invest In Greece. «Υπάρχουν προτάσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα, υπάρχουν σημαντικά σχέδια που περιλαμβάνουν τόσο αποκρατικοποιήσεις όσο και ιδιωτικά έργα, αλλά υπάρχει τεράστια δυσκολία να βρεθούν κεφάλαια», επεσήμανε ο κ. Συγγρός.tanea.gr


thrakisnews@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2011. The Best d news . All Rights Reserved.
Company Info | Contact Us | Επιστροφή στην κορυφή | Term of use | Widget | | Site map
dnews .Συμβαίνουν στην Ελλάδα και στον Κόσμο IN NEWS.... .