>

Τρίτη, 9 Απριλίου 2013

Η τρόικα συζητά πλέον το θετικό κλείσιμο της αξιολόγησης


Συνάντηση του κ. Ι. Στουρνάρα με τους δανειστές σήμερα Τρίτη στις 4 το απόγευμα
Το πράσινο φως για τις δόσεις ύψους 8,8 δισ. ευρώ ζητεί πλέον η κυβέρνηση μετά την ψυχρολουσία που προκάλεσε η αναστολή της συγχώνευσης Εθνικής - Eurobank υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας (ανακοινώθηκε το βράδυ της Κυριακής). Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας είχε τη Δευτέρα συνεργασία με τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. Την Τρίτη στις 16.00 ο κ. Στουρνάρας αναμένει την τρόικα στο γραφείο του.

Η χθεσινή ημέρα κύλησε σε κλίμα ανασύνταξης και προετοιμασίας σε μια προσπάθεια να κλείσουν γρήγορα και ανώδυνα τα ανοιχτά μέτωπα, με δεδομένο ότι η τρόικα πέτυχε τους δύο βασικούς της στόχους για την τρέχουσα αξιολόγηση. Πρώτον, επέβαλε το πάγωμα της συγχώνευσης των δύο τραπεζών και, δεύτερον, απέσπασε δέσμευση για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ως τον Ιούνιο.

Πολιτική στήριξη στο Eurogroup

Αν κλείσουν τα βασικά θέματα μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα το ενδιαφέρον θα μετατεθεί στην επόμενη αξιολόγηση, αυτήν του Ιουνίου, η οποία αναμένεται ακόμη πιο δύσκολη. Προς το παρόν η κυβέρνηση αναμένει πολιτική στήριξη στο επερχόμενο Eurogroup (12 Απριλίου) και προσδοκά την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου μέσα στον Απρίλιο και των 6 δισ. ευρώ του α' τριμήνου στο  Eurogroup  της 13ης Μαΐου.  Περιθώρια υπάρχουν καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν σύμφωνα με αρμόδιες πηγές ως τις 20 Μαΐου.

Δέσμευση για απολύσεις

Πίστωση χρόνου στον τομέα της αναδιάρθρωσης του Δημοσίου φαίνεται ότι κερδίζει η κυβέρνηση μέσω της δέσμευσης για απόλυση 1.000 επίορκων υπαλλήλων ως τον Ιούνιο, καθώς η τρόικα συνεχίζει να έχει ενστάσεις για το σχέδιο της κινητικότητας-διαθεσιμότητας αλλά και για το ρυθμό με τον οποίο υλοποιείται.

Παράλληλα η ελληνική πλευρά απέσπασε το πράσινο φως για την πρόσληψη 1.000  δημοσίων υπαλλήλων με μόρφωση και πτυχία σε νευραλγικούς τομείς οι οποίοι θα εισέλθουν μέσω ΑΣΕΠ ανεξαρτήτως του κανόνα 5 προς 1 (πέντε αποχωρήσεις για κάθε πρόσληψη).

«Ο αριθμός των υποχρεωτικών αποχωρήσεων θα διευκρινιστεί» σημειώνει κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, ενώ ορισμένοι κύκλοι ανεβάζουν το νούμερο σε 20.000 ως το τέλος του 2014.

Δημοσιονομικό κενό

Αισιοδοξία επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο ότι η τρόικα θα δεχθεί να κλείσει χωρίς νέα μέτρα το δημοσιονομικό κενό  της περιόδου 2013 - 2014 το οποίο εκτιμάται στην περιοχή των 3 δισ. ευρώ.  Τουλάχιστον στην παρούσα αξιολόγηση, καθώς τον Ιούνιο δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέες πιέσεις αν οι λύσεις που θα επιλεγούν αποδειχθεί ότι δεν αποδίδουν. «Δεν θα υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα. Δηλαδή, μειώσεις μισθών και συντάξεων και αύξηση φορολογίας» διαβεβαίωσε ο κ. Στουρνάρας αργά το βράδυ της Κυριακής.


Κοντά σε 48 δόσεις για ληξιπρόθεσμα
Πολύ κοντά σε συμφωνία για τα ληξιπρόθεσμα και τις δόσεις προς την εφορία βρίσκονται τρόικα και κυβέρνηση με επικρατέστερο σενάριο τις 48 δόσεις. «Υπάρχει μεγάλη σύγκλιση. Πλέον το κενό που μας χωρίζει είναι μικρό» σημειώνει κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών για το ίδιο θέμα.

Μείωση 15% στο χαράτσι

Οριζόντια μείωση 15% σε όλους τους συντελεστές θα υπάρξει στο φόρο ακινήτων μέσω της ΔΕΗ το 2013. Αυτό που μένει να φανεί είναι αν θα υπάρξει αφορολόγητο, με πιθανότερη την αρνητική εκδοχή. Πάντως συζητούνται ακόμη με την τρόικα τα ισοδύναμα για την απώλεια από τη μείωση του τέλους.

Ο τουρισμός θα σώσει την παρτίδα (;)

«Δεν έχουμε αλλάξει τις προβλέψεις για την ύφεση (4,5% του ΑΕΠ το 2013).Οι απώλειες από την Κύπρο αντισταθμίζονται από τις προβλέψεις για καλύτερη τουριστική χρονιά» σημείωσε ανώτερο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ το βράδυ της Κυριακής. Την ίδια στιγμή το ΙΟΒΕ προέβλεψε την Δευτέρα ύφεση 4,6% του ΑΕΠ και ανεργία στο 27,6% για το 2013, ενώ κοινοτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν την επίπτωση της κρίσης στην Κύπρο για την ελληνική οικονομία στο 1% του ΑΕΠ, αντί για 0,5% του ΑΕΠ που εκτιμά η κυβέρνηση.  tovima.gr


thrakisnews@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2011. The Best d news . All Rights Reserved.
Company Info | Contact Us | Επιστροφή στην κορυφή | Term of use | Widget | | Site map
dnews .Συμβαίνουν στην Ελλάδα και στον Κόσμο IN NEWS.... .