>

Δευτέρα, 1 Απριλίου 2013

Αφησαν την Κύπρο με «πόνο στην καρκιά»


«Θυμώνουμε γιατί κάποιοι ξέρουν πώς φτάσαμε ώς εδώ και δεν κάνουν τίποτα, και βρίσκονται σε υψηλές θέσεις μόνο για να εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα.
Φοβόμαστε γιατί, όπως αποδείχτηκε, δεν έχουμε ούτε συμμάχους ούτε φίλους. Η Ρωσία, που θεωρούνταν φίλη μας, μας γύρισε την πλάτη και η οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης μας έστησε στον τοίχο», λένε οι Κύπριοι φοιτητές της Αθήνας.


Αφησαν την Κύπρο με «πόνο στην καρκιά». Κάποιοι είναι παιδιά προσφύγων. «Πρόσφυγες εκεί, πρόσφυγες κι εδώ. Πατρίδα εδώ, πατρίδα κι εκεί», είπαν, έδωσαν παγκύπριες εξετάσεις και πέρασαν στα ελληνικά πανεπιστήμια. Περίπου 2.500 φοιτητές σπουδάζουν σήμερα στην Ελλάδα.

Ανάμεσά τους ήταν και η παρέα του Κωστή. Αν τύχει και βρεθεί μπροστά στη συζήτησή του καμιά (χαϊδευτικά αποκαλούμενη) «Καλαμαρού», απαραιτήτως χρειάζεται μετάφραση. «Λέγαμε με τα παιδιά, ότι δυστυχώς η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά είναι στο αντίπαλο στρατόπεδο. Απείλησε ακόμα και με κατάσχεση των κυπριακών παραρτημάτων στην Ελλάδα, το οποίο θα σήμαινε διαχωρισμός στις σχέσεις Ελλάδας - Κύπρου. Και όλα αυτά, για να μην επηρεάσει την Ελλάδα η οικονομική κατάρρευση της Κύπρου», διευκρινίζει ο Κωστής Αντωνιάδης, 3ετής φοιτητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Σαν ελληνικό κράτος βλέποντας ένα ελληνικό κομμάτι γης να αγωνίζεται ενάντια σε όλους τους ξένους θα έπρεπε να σταθεί στο πλευρό μας. Αντ' αυτού προτίμησε να σταθεί στο πλευρό των Ευρωπαίων», συνεχίζει ο Κυριάκος Παμπακάς, 4ετής φοιτητής στο ΤΕΙ Αθήνας.«Παγώσαμε»

Η είδηση για το «κούρεμα» τους πέτυχε στο πούλμαν, ενώ πήγαιναν εκδρομή. «Είμαστε καθ' οδόν για το Καρναβάλι της Πάτρας. Ενα παιδί από το γκρουπ μάς λέει: "Ακούσατε τι έγινε χθες; Κουρέψαν τις καταθέσεις μας". Παγώσαμε. Επειτα επικράτησε πανικός. Μπαίναμε όλοι από τα κινητά στο Ιντερνετ και είχαμε ένα ταξίδι 3 ωρών, μέσα στο άγχος και στην αγωνία, για το τι συμβαίνει», συνεχίζει ο ίδιος. Η οικογενειακή επιχείρηση των γονιών του αντιμετώπισε πρόβλημα ρευστότητας τις ημέρες που οι τράπεζες έμειναν κλειστές. «Δεν μπορούσαν να κάνουν τις παραγγελίες, να παραγγείλουν εμπορεύματα», λέει ο ίδιος. Στην ίδια σχολή είναι φοιτητής ο Κωνσταντίνος Λοΐζος. Γιος προσφύγων από την Πάφο, επέλεξε την Αθήνα και όχι τη Λευκωσία για να σπουδάσει, «επειδή είναι όμορφη πόλη και φθηνότερη». Οι γονείς του είναι δημόσιοι υπάλληλοι. «Δεν είχαν πολλά λεφτά στην τράπεζα», λέει ο ίδιος. Ωστόσο, ο πατέρας του τού τηλεφώνησε και του είπε: «Τράβα όσα χρήματα μπορείς και φρόντισε μ' αυτά να περάσεις οικονομικά, μέχρι να δούμε τι θα γίνει».

«Γίναμε μία τσέπη»

Το κλείσιμο των τραπεζών βρήκε κάποιους φοιτητές χωρίς χρήματα στην τσέπη. Ισχυσε η κυπριακή παροιμία: «Από 'σσιει γείτον έσσειει όσιον τζιά' απόσιει όσιον τζιμάτε», δηλαδή όποιος έχει γείτονα θα τον βοηθήσει στις δύσκολες στιγμές. «Μοιραστήκαμε όσα είχαμε, Ελληνες και Κύπριοι γίναμε μία τσέπη», λένε.
Χθες το βράδυ, δεκάδες φοιτητές από την Κύπρο έκαναν πορεία με αναμμένους πυρσούς. Η πορεία καπελώθηκε από ακραία εθνικιστικά στοιχείαΧθες το βράδυ, δεκάδες φοιτητές από την Κύπρο έκαναν πορεία με αναμμένους πυρσούς. Η πορεία καπελώθηκε από ακραία εθνικιστικά στοιχεία

«Ρωτούσα τι γίνεται και δεν ήξερε κανείς», λέει η Ελίνα Χατζηπαναγή, 3ετής φοιτήτρια στη Νομική, κόρη προσφύγων. Μεγάλωσε στη Λεμεσό, είναι κόρη προσφύγων -ο πατέρας από την Αμμόχωστο και η μητέρα από τη Μόρφου.

«Στην αρχή μού πήρε πολύ χρόνο να συνηθίσω. Είχα συνηθίσει έναν μικρό τόπο και ήρθα στο χάος», λέει η ίδια. Οι γονείς της εργάζονται σε ναυτιλιακή εταιρεία. «Η μητέρα μου είχε κάποια χρήματα στη Λαϊκή Τράπεζα, μ' αυτά δεν ξέρουμε ακόμα τι θα γίνει», λέει η ίδια.

Περικοπές

«Οι γονείς μου είναι αγχωμένοι, είμαστε δύο που σπουδάζουμε στο εξωτερικό, εγώ στην Ελλάδα και ο αδερφός μου στην Αγγλία. Μας είπαν να κόψουμε τα άσκοπα έξοδα». Οι περισσότεροι ξοδεύουν 800-1.000 ευρώ το μήνα, έξοδα τα οποία, όπως λένε, «θα αναγκαστούμε να περικόψουμε». «Είμαστε κάπως σπάταλοι. Με την έννοια ότι τρώμε έξω, συνήθως δεν μαγειρεύουμε. Η Ελλάδα είναι αρκετά φθηνότερη από την Κύπρο. Τώρα θα ζήσουμε κι εμείς την κρίση», λέει η Ελίνα. Ο πατέρας του Νικόλα Κωνσταντίνου, 1ετής φοιτητή στο ΤΕΙ Ακτινολογίας, όσο οι τράπεζες ήταν κλειστές, δεν δούλεψε καθόλου. «Εργάζεται σε εταιρεία πωλήσεων ακινήτων. Ποιος θα αγοράσει ακίνητα με κλειστές τράπεζες;», λέει ο ίδιος. Η Μαρία Αριστοτέλους, τελειόφοιτη φοιτήτρια στη Νομική Αθηνών και αθλήτρια στο άλμα επί κοντώ, φοβάται πως τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ: «Υπάρχει το ενδεχόμενο να γυρίσω πίσω. Μέχρι πριν από δύο εβδομάδες ήξερες ότι θα μείνεις εδώ στην Αθήνα. Τώρα φοβάμαι μήπως χρειαστεί να γυρίσω». Ο Χρήστος Φιλίππου αποφοίτητε πριν από λίγο καιρό από το Τμήμα Τεχνολογίας Ιατρικών Οργάνων και ψάχνει δουλειά στην Αθήνα. Μετά το «κούρεμα» «τα περιθώρια στενεύουν», λέει ο ίδιος. «Και να φανταστείς, την ώρα που άκουσα την είδηση για το "κούρεμα" έτυχε και ήμουν στο κουρείο» λέει στειευόμενος με τους φίλους του. «Είναι η ώρα που πρέπει να βρεθούν λύσεις και μετά να αποδώσουμε ευθύνες», τονίζει.

Ταμείο αλληλεγγύης
«Βγαίνουν από το ΑΚΕΛ και κατηγορούν τους πάντες, ενώ ήταν πέντε χρόνια κυβέρνηση και προφανώς φταίνε για τη σημερινή κατάσταση. Μέχρι που έγιναν αντιπολίτευση δεν βγήκαν ποτέ από τα σπίτια τους. Οταν έγινε η έκρηξη στο Μαρί, όλος ο κόσμος ήταν στους δρόμους κι αυτοί στους καναπέδες», λέει ο Κωνσταντίνος. Οι ίδιοι ισχυρίζονται πως οι Κύπριοι βγαίνουν πιο δύσκολα στο δρόμο από τους Ελληνες. Ωστόσο, μετά την είδηση, η Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων Κύπρου βγήκε στους δρόμους της Αθήνας. Διαδήλωσαν έξω από την κυπριακή πρεσβεία και ζήτησαν από τον Κύπριο πρέσβη τη δωρεάν σίτιση των Κύπριων φοιτητών για κάποιο διάστημα. «Πιέσαμε και το αίτημά μας εισακούστηκε», λένε οι ίδιοι. Αυτές τις μέρες συγκεντρώνουν χρήματα για να δημιουργήσουν ένα ταμείο αλληλεγγύης, ώστε κανένας φοιτητής να μην αναγκαστεί να αφήσει τις σπουδές του. Οπως σωστά λένε, «η οικονομική κρίση στην Κύπρο δεν θα γίνει αισθητή μέσα σε δυο μέρες αλλά σε μερικούς μήνες».enet.gr
thrakisnews@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2011. The Best d news . All Rights Reserved.
Company Info | Contact Us | Επιστροφή στην κορυφή | Term of use | Widget | | Site map
dnews .Συμβαίνουν στην Ελλάδα και στον Κόσμο IN NEWS.... .