>

Τρίτη, 2 Απριλίου 2013

Σε ισχύ και φέτος, αλλά μειωμένο το χαράτσι της ΔΕΗ

Τη μείωση του έκτακτου ειδικού τέλους ακινήτων για όλους τους ιδιοκτήτες (και όχι μόνο για τις μικρές περιουσίες) που θα ισχύσει και το 2013 προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης που θα τεθεί στην διαπραγμάτευση με την τρόικα αφού προηγουμένως εγκριθεί από τους πολιτικούς αρχηγούς στην αυριανή σύσκεψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα έσοδα από το Εκτακτο Ειδικός Τέλος Ηλετροδοτούμενων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) δίνουν το περιθώριο για μείωση των συντελεστών. Δηλαδή η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε μία ελάφρυνση του μέτρου για όλους, καθώς τα έσοδα που έχουν προβλεφθεί αποδεικνύεται ότι ήταν υποεκτιμημένα. Αρα η υπέρ-απόδοση των εσόδων δημιουργεί το απαραίτητο «μαξιλάρι» για τη μείωση των συντελεστών με μία πολύ μικρή αύξηση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ). Παράγοντας του υπ. Οικονομικών αναφέρει ότι στη διαπραγμάτευση με την τρόικα η κυβέρνηση θα παρουσιάσει σχέδιο για την οριζόντια μείωση των συντελεστών του ΕΕΤΗΔΕ κατά 20% και μικρή αύξηση του ΦΑΠ. Οι επιβαρύνσεις στον ΦΑΠ θα είναι ανεπαίσθητες υπογραμμίζει ο ίδιος παράγοντας, αλλά απαραίτητες για να μειωθεί το ΕΕΤΗΔΕ. Επίσης στην πρόταση της κυβέρνησης πριλάμβανεται:

-Η εφαρμογή του ΕΕΤΗΔΕ και για τα κτίρια που μισθώνει το ελληνικό δημόσιo

-Την αύξηση των επιβαρύνσεων στους Δήμους δεδομένου ότι μέχρι σήμερα υπολόγιζαν την αξία των ακινήτων τους με μικρότερους συντελεστές.

- Ρυθμίσεις για τα εκτός σχεδίου ακίνητα.

Ο ίδιος παράγοντας επισημαίνει ότι η διαπραγμάτευση αυτή με την τρόικα θα είναι ιδιαίτερα σύνθετη και δεν αποκλείεται όλα τα σενάρια να αλλάξουν. Δηλαδή να παραμείνει το ΕΕΤΗΔΕ ως έχει και να κερδίσει η κυβέρνηση μία μεγάλη αύξηση των δόσεων στις ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων και των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες και κάτι ακόμα ίσως στην διαπραγμάτευση για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Επίσης, θα μπορούσε να δεχθεί η τρόικα μείωση του συντελεστή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στην εστίαση αλλά να είναι μικρότερες οι μειώσεις στο ΕΕΤΗΔΕ. Ολα αυτά τα σενάρια θα αξιολογηθούν από τους επικεφαλής της τρόικας ωστόσο προηγουμένως τα τεχνικά κλιμάκια θα διαπιστώσουν εάν τα νούμερα «βγαίνουν». Πάντως μία μείωση 20% των συντελεστών του ΕΕΤΗΔΕ θα δώσει ανάσα στα νοικοκυριά που καλούνται για τρίτο συνεχόμενο χρόνο να πληρώσουν έναν δυσβάσταχτο φόρο. Σημειώνεται ότι ΕΕΤΗΔΕ επιβάλλεται σήμερα σε περισσότερα από 5 εκατ. ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.Το ειδικό τέλος κλιμακώνεται από 3 ευρώ (τιμή ζώνης έως 500 ευρώ) έως και 20 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για ακίνητα ηλικίας έως και 4 ετών που βρίσκονται σε τιμή ζώνης άνω των 5.000 ευρώ/τμ.kathimerini.gr


thrakisnews@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2011. The Best d news . All Rights Reserved.
Company Info | Contact Us | Επιστροφή στην κορυφή | Term of use | Widget | | Site map
dnews .Συμβαίνουν στην Ελλάδα και στον Κόσμο IN NEWS.... .