>

Τετάρτη, 10 Απριλίου 2013

Σπριντ από ΕΤΕ και Eurobank για εξεύρεση ιδιωτικών κεφαλαίων


Την ύστατη προσπάθεια να πείσουν την τρόικα ότι μπορούν να συγκεντρώσουν, εντός του προβλεπόμενου σφιχτού χρονοδιαγράμματος, το 10% των κεφαλαιακών τους αναγκών από τον ιδιωτικό τομέα, θα καταβάλουν οι διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank.
Η συγχώνευσή τους τελεί υπό αναστολή, καθ’ υπόδειξιν της τρόικας, και ως εκ τούτου οι δύο όμιλοι θα προχωρήσουν στη διενέργεια δύο ξεχωριστών αυξήσεων κεφαλαίου. Σύμφωνα με τις ισχύουσες προθεσμίες, καλούνται να διενεργήσουν μέσα στον Απρίλιο γενικές συνελεύσεις προς έγκριση του σχεδίου κεφαλαιακής τους ενίσχυσης, η υλοποίηση του οποίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το τέλος Μαΐου. Το κλίμα στο ελληνικό Χρηματιστήριο πάντως ήταν και χθες πανηγυρικό, αποτυπώνοντας τις προσδοκίες της αγοράς για επίτευξη του δύσκολου από κάθε άποψη στόχου. Παρά τις σοβαρές δυσκολίες που παρουσιάζει το όλο εγχείρημα, ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας ενισχύθηκε κατά 1,07%, ενώ η μετοχή της Eurobank κατέγραψε ξανά εντυπωσιακά κέρδη 29,44%, μετά το +20% της Δευτέρας. Η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας διεκόπη χθες για να συνεχιστεί σήμερα προκειμένου να ληφθούν όλες οι απαραίτητες για την ανακεφαλαιοποίησή της αποφάσεις, ενώ η διοίκηση της Eurobank κάλεσε τους μετόχους σε γενική συνέλευση στο τέλος Απριλίου για την έγκριση της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου.
Πηγές από τη διοίκηση της ΕΤΕ σημειώνουν ότι η αναβολή των αποφάσεων είναι  απαραίτητη προκειμένου τα μέλη του ΔΣ «να έχουν πληρέστερη και επικαιροποιημένη ενημέρωση επί διεργασιών που βρίσκονταν από αργά χθες το απόγευμα σε εξέλιξη, για την εξασφάλιση κεφαλαίων από τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να μη χρειαστεί να καλύψει πλήρως την αύξηση κεφαλαίου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ)».
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διοικήσεις των δύο τραπεζών καλούνται να πείσουν το Ταμείο για τη δυνατότητά τους να αντλήσουν από την αγορά το 10% των κεφαλαίων που χρειάζονται. Κατόπιν, οι γενικές τους συνελεύσεις θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις για έναν συνδυασμό κινήσεων, όπως συμμετοχή των ήδη μετόχων στην αύξηση του κεφαλαίου, δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση νέων μετόχων, έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos) και ενδεχόμενη διαμόρφωση νέας ονομαστικής τιμής της μετοχής (reverse split).
Επιπλέον, το σώμα των μετόχων τους θα εξουσιοδοτήσει το Διοικητικά τους Συμβούλια να επιφέρουν ενδεχόμενες αλλαγές στο σχέδιο της κεφαλαιακής ενίσχυσης, όπως για παράδειγμα να ασκηθούν τα CoCos για το σύνολο ή μέρος του ποσού που κατ' αρχήν θα έχει εγκριθεί.
Σε ανακοίνωσή της η Eurobank αναφέρει ότι το Διοικητικό της Συμβούλιο αποφάσισε χθες να συγκαλέσει γενική συνέλευση την Τρίτη, 30 Απριλίου 2013, με θέμα την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας κατά 5,8 δισ. ευρώ. Οπως επισημαίνει η διοίκηση της τράπεζας, στα πλαίσια της κείμενης νομοθεσίας, μέρος της κεφαλαιακής ενίσχυσης δύναται να υλοποιηθεί με την έκδοση CoCos μειώνοντας ισόποσα το ποσό της αύξησης με κοινές μετοχές.tanea.gr


thrakisnews@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2011. The Best d news . All Rights Reserved.
Company Info | Contact Us | Επιστροφή στην κορυφή | Term of use | Widget | | Site map
dnews .Συμβαίνουν στην Ελλάδα και στον Κόσμο IN NEWS.... .