>

Πέμπτη, 16 Μαΐου 2013

Οικουμενικός Πατριάρχης: Κορυφαία μορφή της Ορθοδοξίας ο γέροντας Παΐσιος


Ανάμεσα στις κορυφαίες σύγχρονες μορφές της Ορθοδοξίας κατάταξε τον γέροντα Παΐσιο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος από το Μιλάνο όπου βρίσκεται για τον εορτασμό
των 1700 ετών από την έκδοση του διατάγματος των Μεδιολάνων.
Σε ομιλία του ο Πατριάρχης, απευθυνόμενος στη ρωμαιοκαθολική μοναστική αδελφότητα του γνωστού μοναστηριού στο Μπος ανέφερε:
«Οφείλομεν δε να ομολογήσωμεν ότι συγκινούμεθα εκ της πολυετούς πνευματικής προσπαθείας του π. Enzo και της Αδελφότητός σας, εκ της αγάπης, του ενδιαφέροντος και του σεβασμού σας διά την Ορθόδοξον Εκκλησίαν και διά την ορθόδοξον πνευματικότητα, ποικιλοτρόπως εκδηλούμενα μέσω της οργανώσεως της μοναστικής ζωής με πρότυπον τον ανατολικόν μοναστικόν βίον, της διοργανώσεως συνεδρίων εμβαθύνσεως εις την ορθόδοξον πνευματικότητα με την συμμετοχήν εκπροσώπων της ορθοδόξου θεολογίας και διανοήσεως, της αναδείξεως και μελέτης του βίου και της διδασκαλίας κορυφαίων συγχρόνων μορφών και γερόντων της Ορθοδοξίας, ως του αγίου Σιλουανού, του γέροντος Σωφρονίου του Έσσεξ, του γέροντος Πορφυρίου, του γέροντος Παισίου, και ασφαλώς μέσω του αξιολόγου εκδοτικού έργου της Κοινότητός σας».
Οπως αναφέρει το dogma, η φράση αυτή σε συνδυασμό με τα όσα είπε την Τρίτη κατά την επίσημη εκδήλωση στο Μιλάνο μπορεί να ερμηνευθεί ως άνοιγμα προς τους «ζηλωτές » Ορθόδοξους που διαφωνούν με την επικοινωνία και προσέγγιση με το Βατικανό.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χρησιμοποίησε μια φράση του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, λόγοι του οποίου χρησιμοποιούνται συχνά για να τονιστεί το πόσα πολλά χωρίζουν Ανατολή και Δύση.
«Το είπομεν πολλάκις, το λέγομεν και θα το επαναλαμβάνωμεν συνεχώς: "Είδες τον αδελφόν σου; είδες Κύριον τον Θεόν σου". Καί ο Άγιος της Ορθοδόξου Εκκλησίας Κοσμάς ο Αιτωλός αντί του κλασσικού χαιρετισμού "Καλημέρα" ή "Καλησπέρα", απηυθύνετο προς τους συνανθρώπους του διά του "Χριστός Ανέστη, χαρά μου!» .
Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε και στις προσπάθειες μετάφρασης των λόγων του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, ενός «παρεξηγημένου Αγίου» όπως είπε ο ίδιος από την Δύση, στα ιταλικά.
Την Παρασκευή ξεκινούν στην Κωνσταντινούπολη οι αντίστοιχοι εορτασμοί για της επέτειο των Μεδιολάνων.


.iefimerida.
thrakisnews@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2011. The Best d news . All Rights Reserved.
Company Info | Contact Us | Επιστροφή στην κορυφή | Term of use | Widget | | Site map
dnews .Συμβαίνουν στην Ελλάδα και στον Κόσμο IN NEWS.... .