>

Σάββατο, 4 Μαΐου 2013

Συνταξιούχοι εισέβαλαν στην πορτογαλική Βουλή {βιντεο]

Την αντίθεσή τους στα νέα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε η πορτογαλική κυβέρνηση, εξέφρασαν οι συνταξιούχοι της χώρας, οι οποίοι εισέβαλαν στο κοινοβούλιο, με αποτέλεσμα να διακοπεί η συνεδρίαση.Μάλιστα, οι συνταξιούχοι
τραγούδησαν τον ύμνο της «Επανάστασης των Γαρυφάλλων» (GrandolaVila Morena) που συνδέθηκε με την ανατροπή της δικτατορίας στη χώρα, το 1974.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής, Εστέβες Ασουνσάο, ζήτησε την απομάκρυνση των συνταξιούχων, λέγοντάς τους πως αυτό που κάνουν, «δε βοηθάει τη δημοκρατία». Τελικά, η αστυνομία απομάκρυνε τους γηραιούς διαδηλωτές από την αίθουσα.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι κατώτερες συντάξεις δεν ξεπερνούν τα 400 ευρώ τον μήνα
Τα νέα μέτρα
Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Κοέλιου σε διάγγελμά του προς τους πολίτες, εξήγγειλε νέα μέτρα λιτότητας και περικοπές δαπανών για τα επόμενα χρόνια, όπως μεταξύ άλλων την αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης στα 66 έτη, την αύξηση των εργασίμων ωρών από τις 35 ώρες στις 40 εβδομαδιαίως για τους δημόσιους λειτουργούς και ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου 30.000 δημοσίων υπαλλήλων.
Ωστόσο τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τα ίδια προβλήματα που οδήγησαν το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας να απορρίψει ως αντισυνταγματικά προηγούμενα μέτρα λιτότητας, προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τον περασμένο μήνα, το συνταγματικό δικαστήριο ακύρωσε, κρίνοντάς τα αντισυνταγματικά, μέτρα η αξία των οποίων υπολογίστηκε σε 1,3 δισεκατ. ευρώ —από το συνολικό φετινό πακέτο μέτρων 5 δισεκατ. ευρώ—, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να αναζητήσει άλλες περικοπές και λύσεις στο πλαίσιο του μνημονίου δανεισμού της Λισαβόνας από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ το 2011.
Η κυβέρνηση του Κοέλιου έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές δαπανών ύψους 4,7 δισ. ευρώ την περίοδο 2014-2016, αναθεωρώντας ευρύτατα τις κρατικές δαπάνες, αλλά ακόμη δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για αυτές.
Στις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της, που ανακοίνωσε νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε ότι «υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τον σχεδιασμό των μέτρων στο πλαίσιο της αναθεώρησης των δημοσίων δαπανών, που σχετίζεται με το εάν συμμορφώνονται προς την πιο πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου» της Πορτογαλίας.
Η πρόβλεψη της Επιτροπής είναι ότι η πορτογαλική οικονομία πρόκειται να συρρικνωθεί 2,3% φέτος και να αναπτυχθεί 0,6%, η ίδια δηλαδή με εκείνη που είχε διατυπωθεί στο πλαίσιο της επιθεώρησης της τρόικας τον Μάρτιο, ωστόσο στις προβλέψεις γίνεται λόγος για κινδύνους λόγω των νέων μέτρων και της εύθραυστης οικονομικής προοπτικής της ΕΕ.
«Οι προβλέψεις θα επανεκτιμηθούν στον επόμενο έλεγχο εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής», επισήμανε.
Βάσει του προγράμματος, η Πορτογαλία καλείται να μειώσει το έλλειμμά της στο 5,5% του ΑΕΠ της φέτος από 6,4% πέρυσι, κατόπιν στο 4% το 2014 και στο 2,5% το 2015. Οι διεθνείς δανειστές της Λισαβόνας χαλάρωσαν το χρονοδιάγραμμα τον Μάρτιο, δοθείσης της βαθύτερης του αναμενομένου ύφεσης, που πλέον διαρκεί τρία χρόνια.
Τον Φεβρουάριο, η Επιτροπή προέβλεπε συρρίκνωση του ΑΕΠ της Πορτογαλίας κατά 1,9% φέτος και ανάπτυξη 0,8% το 2014. Επικριτές της κυβερνητικής πολιτικής λένε ότι οι πολιτικές λιτότητας που έχουν εφαρμοστεί ήδη προκάλεσαν την ύφεση κι οδήγησαν την ανεργία σε επίπεδο-ρεκόρ, που ξεπερνάει το 17%.
Οι πολιτικές λιτότητας οδήγησαν στην μείωση του κόστους δανεισμού της Λισαβόνας. Οι αποδόσεις των ομολόγων της συνέχισαν να μειώνονται σήμερα, με το επιτόκιο του 10ετούς πορτογαλικού ομολόγου να μειώνεται στο 5,5%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2010. Εν μέρει όμως, αναλυτές απέδιδαν την εξέλιξη αυτή στην απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει το βασικό της επιτόκιο στο 0,50%.
.iefimerida

thrakisnews@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2011. The Best d news . All Rights Reserved.
Company Info | Contact Us | Επιστροφή στην κορυφή | Term of use | Widget | | Site map
dnews .Συμβαίνουν στην Ελλάδα και στον Κόσμο IN NEWS.... .